Costică Argint a fost eliberat condiţionat

Costică Argint, condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri şi arestat în decembrie 2009 în Italia, a fost eliberat condiţionat, marţi după-amiază, din Penitenciarul Focşani, după ce Judecătoria Focşani i-a aprobat, în 2 martie, cererea în acest sens.

249 afișări
Imaginea articolului Costică Argint a fost eliberat condiţionat

Costică Argint a fost eliberat condiţionat (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

La ieşirea din Penitenciar, Costică Argint a declarat ziariştilor că se va întoarce in Italia cu primul avion, pe care îl va lua joi.

"Mă voi întoarce în Italia cu primul avion deoarece acolo locuiesc de 14 ani", a spus Argint.

El a precizat că perioada de detenţie reprezintă "o datorie mai veche" faţă de statul român.

"Am plătit o datorie mai veche statului român, datorie pe care am achitat-o. Nu am datorii faţă de nimeni cu excepţia unei singure persoane dragi inimii mele. Nu am putut să mă achit faţă de ea pentru că m-au purtat prin închisorile italiene şi române timp de trei ani. Dacă vreodată voi crede că siguranţa mea şi libertatea mea vor fi în afara oricărui pericol voi reveni în ţară să fac nişte declaraţii, deocamdată nu", a spus Argint.

Acesta a adăugat că, în opinia sa, decizia eliberării condiţionate era normală.

"Era normal să fiu eliberat deoarece eu mi-am îndeplinjit obligaţiile de deţinut, nu am creat probleme penitenciarului şi eliberarea este o decizie corectă. Era culmea să nu mă fi eliberat. Pentru mine ar fi fost un semnal că guvernul nu m-a uitat", a continuat Costică Argint.

El a explicat că mai are un proces în Italia, unde este acuzat de şantaj şi înşelăciune.

"În Italia am un alt proces de şantaj şi înşelăciune, e un proces de care nu vreau să discut acum pentru că a fost pregătit de nişte persoane care îmi doresc «binele»", a încheiat interlopul Costică Argint.

La ieşirea din penitenciar, Argint a fost aşteptat de câţiva prieteni care l-au luat într-un autoturism Audi şi cu care a plecat spre Focşani.

Argint a fost eliberat după ce Judecătoria Focşani a admis, în 2 martie, cererea sa de eliberare condiţionată, iar Parchetul Judecatoriei Focşani nu a mai făcut recurs.

Deşi eliberarea este condiţionată, Costică Argint se poate întoarce în Italia sau în orice stat membru al Uniunii Europene, întrucât nu va mai fi extrădat autorităţilor italiene după ieşirea din Penitenciarul Focşani, acestea spunând că nu mai există niciun mandat pe numele liderului Asociaţiei romilor refugiaţi politic din Italia.

"În momentul de faţă, Costică Argint nu se mai află sub puterea vreunui mandat emis de statul italian. Fiind cetăţean al Uniunii Europene, Argint poate merge în Italia sau în orice ţară membră a Uniunii", afirmă reprezentanţi ai Centrului de Informare din cadrul IGPR.

Costică Argint ar fi urmat să se întoarcă în Italia după ispăşirea pedepsei, unde era implicat în alte proceduri judiciare. De altfel, autorităţile italiene îl extrădaseră temporar pe Argint, pentru a-şi finaliza pedeapsa în România.

Totuşi, în urma deciziei instanţei de a-l elibera condiţionat, autorităţile italiene au comunicat părţii române că Argint nu mai are niciun mandat pe numele său, astfel că nu este necesară returnarea sa în Italia, au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, surse judiciare. În aceste condiţii, bărbatul va rămâne în libertate.

Costică Argint a făcut mai multe cereri de eliberare condiţionată, iar una dintre acestea a fost aprobată, în 2 martie 2011, de Judecătoria Focşani. Argint a convins instanţa că se încadrează pentru eliberarea condiţionată deoarece a executat deja o parte din pedeapsă, ceea ce îi permitea să solicite eliberarea condiţionată.

"Am solicitat liberarea condiţionată în baza articolului 59 din Codul Penal, în sensul că pedeapsa a fost executată. Aceleaşi concluzii le-a depus şi reprezentantul Parchetului. Instanţa a apreciat în mod corect că sunt îndeplinite condiţiile şi a dispus punerea deţinutului în libertate", a precizat avocatul Cristian Dragovici.

Surse din cadrul IPJ Vrancea declarau pentru MEDIAFAX că Argint va fi eliberat marţi deoarece Parchetul Judecatoriei Focşani nu a mai făcut recurs.

Costică Argint a fost adus din Italia în octombrie 2010. Bărbatul fusese condamnat la trei ani şi şase luni închisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri şi a fost arestat în decembrie 2009 în Italia. Autorităţile de la Roma au acordat extrădarea temporară a lui Costică Argint, urmând ca la ispăşirea pedepsei să fie predat în Italia.

În aprilie anul trecut, autorităţile italiene au informat Ministerul Justiţiei (MJ) că au dispus extrădarea în România a lui Costică Argint, pentru executarea pedepsei de trei ani şi şase luni de închisoare aplicată pentru scandal.

Cererea de extrădare a lui Costică Argint, însoţită de documentele justificative, a fost transmisă în 19 martie 2008 de către Ministerul român al Justiţiei Ministerului Justiţiei din Republica Italiană. Cererea de extrădare a fost înaintată după efectuarea controlului de regularitate şi a fost formulată în baza deciziei din 4 martie 2008 a Tribunalului Vrancea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici