Costică Argint, arestat în Italia pentru a fi extrădat

Fostul lider al romilor din Italia, Costică Argint, a fost arestat în 22 decembrie 2009, în baza unui mandat european de arestare în Italia pentru ultraj contra bunelor moravuri, autorităţile române solicitând extrădarea acestuia, însă autorităţile italiene sunt cele care vor decide asupra cererii.

48 afișări
Imaginea articolului Costică Argint, arestat în Italia pentru a fi extrădat

Costică Argint, arestat în Italia pentru a fi extrădat

"În data de 19 martie 2008 Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti a transmis cererea de extrădare privindu-l pe cetăţeanul român Argint Costică, însoţită de documentele justificative, Ministerului Justiţiei din Republica Italiană. Cererea de extrădare a fost înaintată autorităţilor italiene după efectuarea controlului de regularitate şi a fost formulată în baza încheierii din data de 4 martie 2008 a Tribunalului Vrancea, Secţia Penală", a comunicat, pentru MEDIAFAX, Biroul de presă al MJLC.

În 10 decembrie 2009, Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti a efectuat o revenire către Ministerul Justiţiei italian prin care a solicitat informaţii cu privire la stadiul procedurii de extrădare.

"Din răspunsul autorităţilor italiene din data de 14 decembrie 2009 a rezultat că procedura de extrădare este încă în curs în faţa autorităţilor judiciare italiene, persoana în cauză având de altfel şi afaceri judiciare în Republica Italiană", precizează sursa citată.

În 22 decembrie 2009 Biroul Naţional Interpol a informat MJLC că la aceeaşi dată cetăţeanul român Argint Costică a fost arestat provizoriu în vederea extrădării în Republica Italiană.

"Prin urmare, atât Tribunalul Vrancea, cât şi Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti au efectuat toate demersurile legale în sensul solicitării extrădării cetăţeanului român Argint Costică, autorităţile italiene fiind singurele competente să decidă asupra cererii de extrădare", mai spune MJLC.

În data de 12 ianuarie 2010 au fost solicitate noi informaţii autorităţilor judiciare italiene care, prin intermediul magistratului român de legătură, au comunicat că procedura de extrădare este în curs de finalizare.

"Ministerul Justiţiei va comunica noi date pe măsură ce acestea vor fi transmise de autorităţile italiene", mai spune ministerul.

Pe numele lui Costică Argint (53 de ani), originar din Focşani, a fost emis un mandat european de arestare, el fiind arestat provizoriu de autorităţile italiene de la Tivoli, arată Poliţia Română.

Potrivit unor surse din Poliţie, în aprilie 1997, Argint a fost cercetat pentru ultraj contra bunelor moravuri, după ce ar fi intrat într-un bar din comuna vrânceană Găgeşti, ar fi distrus mai multe bunuri şi ar fi rănit grav două persoane. În acelaşi an, în timpul procesului, bărbatul ar fi fugit din ţară în Italia.

Cinci ani mai târziu, în 2002, la solicitarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea, pe numele lui Costică Argint a fost emis mandat de urmărire internaţională. După alţi cinci ani, în iunie 2007, la solicitarea Tribunalului Vrancea, a fost emis mandat internaţional de arestare, bărbatul fiind condamnat la un an şi şase luni de închisoare pentru fapta sa.

"În anul 2006, bărbatul a reuşit să obţină statutul de azilant politic în Italia, astfel că autorităţile nu mai pot pune în aplicare mandatul. Poliţia Română nu are nicio vină în acest caz, pentru că nu poate să acţioneze pe teritoriul altui stat", au precizat sursele citate.

Lider al Asociaţiei romilor refugiaţi politici din Italia, Costică Argint a devenit cunoscut după ce a apărut alături de fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, şi de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, în cursul unei vizite a acestora la Roma. Vizita a avut loc după ce românul Romulus Mailat a fost acuzat, în 2007, de uciderea unei italience.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici