Costoiu: Până la sfârşitul anului vor fi stabilite criteriile pentru noua evaluare a universităţilor

Ministrul delegat pentru învăţământul superior, Mihnea Costoiu, a declarat, la Suceava, că până la sfârşitul anului se vor stabili criteriile care vor sta la baza noii proceduri de evaluare şi clasificare a universităţilor, între care activitatea de cercetare şi capacitatea de internaţionalizare.

351 afișări
Imaginea articolului Costoiu: Până la sfârşitul anului vor fi stabilite criteriile pentru noua evaluare a universităţilor

Costoiu: Până la sfârşitul anului vor fi stabilite criteriile pentru noua evaluare a universităţilor

Costoiu a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă că în cadrul Consiliului Naţional al Rectorilor, organizat vineri şi sâmbătă la Suceava, va fi o primă discuţie privind noua procedură de evaluare şi clasificare a universităţilor.

"În acest an noi ne dorim să stabilim transparent care sunt condiţiile, care sunt criteriile pe baza cărora se va face clasificarea şi ierarhizarea, dacă putem merge mai departe, prin a compara programe de studii total diferite. Spre exemplu, putem compara un program de la Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport cu un program de automatică de la Suceava sau de la Politehnica din Bucureşti sau de oriunde din ţară? Putem compara un program de medicină cu un program de comunicare? Trebuie să stabilim toate aceste lucruri", a spus Costoiu.

El a arătat că sunt foarte multe criterii care pot fi luate în calcul, dar că printre acestea trebuie să se găsească activitatea de cercetare - un element care va trebui cuantificat, dar şi capacitatea universităţilor de a se internaţionaliza, de a-şi crea propriul viitor.

"Criteriile vor fi discutate pe parcursul acestor luni. Noi credem că începând cu anul 2014-2015, această clasificare ar trebui să funcţioneze, să fie realizată şi să producă efecte. În acest an să creăm mecanismul, să colectăm datele de la universităţi, să se producă evaluarea propriu-zisă şi, începând cu 2014-2015, să putem aplica rezultatul acestei evaluări", a spus Costoiu.

Ministrul delegat pentru învăţământul superior a reamintit că în anul 2011 a fost realizat procesul evaluare şi clasificare a universităţilor arătând că acest proces a avut o problemă majoră şi anume lipsa transparenţei.

"Au fost, din nefericire, destul de puţini cei care, la momentul respectiv, au spus că nu este un lucru corect, nu este bine făcut şi o spun şi acum şi vă spune un om care a devenit rector al Universităţii Politehnica Bucureşti, o universitate clasată în topul celor 12 universităţi de cercetare avansată şi educaţie. Adică, chiar o universitate care a câştigat în urma acestui proces de clasificare şi ierarhizare şi, totuşi, susţinem acest lucru", a spus Costoiu.

El a precizat că Universitatea din Suceava este una dintre puţinele universităţi din ţară care a contestat modul de clasificare a universităţilor, inclusiv în instanţă.

"Din nefericire, o spun, şi chiar dacă sunt la Suceava, spun acest lucru, universitatea din Suceava a câştigat în instanţă. O spun din nefericire pentru că n-ar fi trebuit să ajungem acolo. Nici Universitatea să dea în judecată şi nici ministerul de a fi pus în postura de a pierde. O spun cu respect, nici în acest moment nu există în minister, sau noi nu le-am găsit, în nouă luni, documentele care să ateste mecanismele prin care a fost selectată agenţia cu care s-a lucrat la evaluare", a explicat Costoiu, arătând că fostul preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor Ecaterina Andronescu a scris Asociaţiei Universităţilor Europene care a răspuns public că nu îşi asumă responsabilitatea pentru evaluarea şi clasificarea din 2011.

La rândul său, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a declarat că MEN şi-a propus ca la 1 septembrie 2014 să fie finalizată clasificarea universităţilor.

"Nu vreau din start să neg acest termen, însă dacă vom considera că avem nevoie de mai mult timp, nu avem nicio problemă să aşezăm lucrurile în aşa fel încât totul să fie clar, să fie făcut după proceduri, universităţile să ştie exact de ce au fost aşezate pe un etaj sau altul", a spus Pricopie.

Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Mihai Cîmpeanu, a declarat în aceeaşi conferinţă de presă că absorbţia absolvenţilor pe piaţa muncii, rolul universităţii în dezvoltarea regională, alături de partea de cercetare, sunt parametrii care trebuie luaţi în considerare într-o viitoare "cât mai apropiată" clasificare a universităţilor.

"Pe ordinea de zi a CNR punctul principal este tocmai această clasificare şi poziţia noastră este clară, o clasificare este necesară, dar trebuie făcută într-o manieră foarte transparentă, trebuie luaţi în calcul mai mulţi parametri. Universităţile au ca misiune principală educaţia şi cercetarea, iar la clasificarea universităţilor partea de educaţie nu a fost luată în considerare aşa cum ar fi trebuit", a spus Câmpeanu.

Preşedintele CNR a arătat că procedura de clasficarea care a fost făcută nu s-a realizat cu consultarea universităţilor.

"A fost o clasificare contestată, iar instanţa nu le-a dat câştig de cauză şi a certificat faptul că această clasificare nu a fost bine făcută", a spus Câmpeanu, care a apreciat disponibilitatea de dialog a reprezentanţilor MEN în privinţa clasificării universităţilor.

La şedinţele CNR sunt reprezentate 74 din cele 92 de universităţi acreditate care compun sistemul românesc de învăţământ superior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici