Costoiu: Trebuie un cod etic care să privească activitatea profesorilor, elevilor şi părinţilor

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a declarat, vineri, la Alba Iulia, că în sistemul preuniversitar ar trebui să existe un cod care să privească atât activitatea cadrelor didactice, cât şi a elevilor şi părinţilor în şcoli.

205 afișări
Imaginea articolului Costoiu: Trebuie un cod etic care să privească activitatea profesorilor, elevilor şi părinţilor

Mihnea Costoiu (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Puteţi dezbate prevederile Codului etic din educaţie aici.

"În preuniversitar, şi este o opinie strict personală, eu cred că trebuie să avem un cod sau mai multe coduri care să privească deopotrivă atât activitatea cadrelor didactice, dar şi activitatea elevilor şi a părinţilor, în şcoală, evident. Pentru că sunt abuzuri din nefericire ale cadrelor didactice sau activităţi care nu se desfăşoară în parametri normali, activitate care uneori frizează legea şi nu doar o conduită civilizată din partea profesorilor, dar în acelaşi timp există şi abuzuri împotriva profesorilor, există şi reacţii violente ale părinţilor sau ale elevilor de foarte multe ori, există atitudini deplasate, şi atunci trebuie protejată şi o parte şi alta, dacă îmi daţi voie să împart impropriu şcoala astfel şi cred că trebuie să mergem împreună", a spus Costoiu, într-o declaraţie pentru presă.

El a adăugat că în această perioadă Ministerul Educaţiei are o discuţie "sinceră" cu sindicatele, cu asociaţiile de părinţi şi cu asociaţiile de elevi.

"Din acest motiv cred că ceea ce s-a întâmplat până acum în minister şi anume o discuţie cât mai sinceră cu sindicatele, cu asociaţiile de părinţi, cu asociaţiile de elevi, este foarte bine, astfel încât să putem avea într-o perioadă următoare un cod sau mai multe care să fie utile", a mai spus Mihnea Costoiu.

Potrivit acestuia, atât pentru mediul universitar, cât şi pentru cel preuniversitar ar trebui modificată legea, astfel încât să existe măsuri foarte clare care pot fi adoptate de către Consiliile de Administraţie ale şcolilor şi universităţilor, iar cei care încalcă aceste coduri să poată fi sancţionaţi rapid şi eficient.

"Acum sunt probleme foarte mari să poţi să dai un profesor afară când este evident că a săvârşit o anumită faptă", a mai spus Costoiu.

Întrebat dacă ar trebui un cod etic unitar şi pentru învăţământul universitar, Mihnea Costoiu a răspuns că în acest caz există autonomie universitară şi sunt diferenţe foarte mari între universităţi.

"Cred că este foarte bine că există codul etic (în mediul universitar - n.r.) şi deja este funcţional. Numai că universităţile au alt tip de responsabilitate, autonomia şi-a spus cuvântul în peste 20 de ani şi atunci ele s-au organizat mult mai bine. E complicat de a avea un singur cod etic pentru mediul universitar. Codul etic cuprinde în general cam aceleaşi tipuri de măsuri, de obiective, însă sunt tipuri de abordări diferite, pentru că spre exemplu universităţile din zona tehnică sau medicală au o anumită specificitate, în timp ce universităţile din zona artelor au alt tip de specificitate. Atunci există diferenţe foarte mari în felul în care lucrează comisiile de etică, pentru că discută despre o creaţie artistică care este altceva decât un articol în nu ştiu ce reviste sau indexat în anumite baze, deci sunt abordări diferite", a afirmat Costoiu.

El a explicat că în cazul universităţilor codul etic este inclus în Carta universitară, iar în fiecare universitate în cadrul codului etic se precizează clar că funcţionează o Comisie de etică stabilită şi votată de către Senatul Universităţii, formată din persoane care sunt independente de conducerea universităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici