Costurile pentru primele 5 milioane de cărţi electronice de identitate, suportate din fonduri PNRR

Costurile pentru eliberarea primelor cinci milioane de cărţi electronice de identitate vor fi suportate din fonduri PNRR, potrivit unei ordonanţe adoptate marţi de Executiv.

1111 afișări
Imaginea articolului Costurile pentru primele 5 milioane de cărţi electronice de identitate, suportate din fonduri PNRR

„Guvernul a adoptat ordonanţa pentru modificarea şi completarea unor dispoziţii referitoare la evidenţa persoanelor şi cartea electronică de identitate. Trebuuie să reţinem că principalele modificări vizează, pe de o parte, crearea cadrului normativ pentru plata de către stat din fonduri PNRR a costului cărţii electeronice de identitate pentru minimum cinci milioane de cărţi electronice emise” , spune chestorul de poliţie Cătălin Giulescu, şef al Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

El precizează că este vorba de simplificarea procedurilor.

„La momentul în care vom iniţia extinderea emiterii cărţii electronice de identitate la nivel naţional în vara acestui an, cetăţeanul va trebui să se prezinte fizic, nu va mai fi obligat să se prezinte cu certificate de stare civilă. În măsura în care deţine o proprietate pentru care există un cadastru, informaţiile referitoare la adresa unde urmează să-şi stabilească domiciliul sau urmează să fie preluate din interoperaţionalizare. Un alt element este faptul că vom introduce în circulaţie cartea electronică de identitate opţională pentru minori, chiar începând de la naştere. Un alt element esenţial este acea opţiune a cetăţeanului de a alege între cartea electronică de identitate şi cartea de identitate simplă”, adaugă Giulescu.

El precizează că ambele tipuri de cărţi de identitate, simplă şi electronică, vor avea dimensiunile unui permis auto sau card bancar, nu vor conţine sub formă tipărită informaţiile privind domiciliul, iar elementele de securitate sunt adecvate tehnologice actuale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici