Coşuri de gunoi în stil renascentist în Mureş

Directorul de cabinet al Prefecturii Mureş, Mircea Munteanu, a declarat luni că legea privind colectarea selectivă a gunoiului în instituţiile publice ar putea obliga Prefectura să comande coşuri de gunoi în stil renascentist, întrucât clădirea unde funcţionează este un monument istoric.

147 afișări
Imaginea articolului Coşuri de gunoi în stil renascentist în Mureş

Coşuri de gunoi în stil renascentist în Mureş (Imagine: Kristo Robert/Mediafax Foto)

Mircea Munteanu a declarat presei că legea privind colectarea selectivă a gunoiului în instituţiile publice este bună, în contextul general, în care deşeurile devin o problemă din ce în ce mai gravă, însă greu de aplicat în cazul instituţiilor publice, confruntate cu restricţii financiare.

"Prefectura, care trebuie să îşi taie 25 la sută din cheltuielile salariale şi care, oricum, se descurcă greu cu banii şi pentru utilităţile curente, ca să se conformeze acestei legi, va trebui să facă o notă de fundamentare la minister (MAI - n.r.) să spună «alocaţi-ne bani pentru a putea plăti un contract pe care să îl facem cu un prestator de servicii în condiţiile legale, care să ne ridice deşeurile colectate selectiv». (...) Nu cred că era cazul ca în instituţiile publice să se facă aşa ceva. Iarăşi creăm o formă care nu are niciun fond, e o boală mai veche a acestei ţări, de a face hei-rup-isme din astea", a spus Munteanu.

El s-a întrebat retoric unde ar putea să pună trei coşuri de gunoi, în biroul mic unde îşi desfăşoară activitatea.

"Va trebui să pun şi în anticameră şi pe hol. Va trebui probabil să comandăm trei containere inscripţionate frumos, dar care vor trebui să se potrivească, pentru că nu sunt de acord cei de la Comisia de Monumente să le pun în faţa Prefecturii, că nu sunt stil renascentist din nu ştiu ce epocă. Lucrăm la lucruri. Coşul meu de gunoi nu conţine mai mult de două-trei hârtii pe zi. În rest, oricum, hârtiile se adună şi le tocăm. Aici este o instituţie în care se produc deşeuri de hârtie, de carton şi atâta tot", a precizat el.

Clădirea Palatului Administrativ din Târgu Mureş - iniţial sediu al Primăriei oraşului, dar care în prezent adăposteşte Prefectura, Consiliul Judeţean şi cabinete parlamentare - a fost construită între anii 1905-1907, după modele apărute în timpul Renaşterii, precum Primăria din Sienna.

Palatul Administrativ din Târgu Mureş este monument istoric, construit în stil secession după proiectele arhitecţiilor Komor Macel şi Jakab Dezso. Întreaga clădire şi decoraţiile florale externe sunt acoperite cu majolică colorată, iar holul interior şi sala de consiliu sunt împodobite cu uriaşe ferestre cu vitralii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici