Cotele de inundaţie pe Dunăre, depăşite la Gruia, Calafat, Bechet, Corabia, Măgurele, Zimnicea

Debitul Dunării la intrarea în ţară a fost în creştere în ultimele două zile, ajungând la 13.100 de metri cubi pe secundă, peste media multianuală a lunii iunie, cotele de inundaţie fiind depăşite la staţiile Gruia, Calafat, Bechet, Corabia, Turnu Măgurele şi Zimnicea, a anunţat, joi, INHGA.

832 afișări
Imaginea articolului Cotele de inundaţie pe Dunăre, depăşite la Gruia, Calafat, Bechet, Corabia, Măgurele, Zimnicea

Cotele de inundaţie pe Dunăre, depăşite la Gruia, Calafat, Bechet, Corabia, Măgurele, Zimnicea (Imagine: Remus Badea/Mediafax Foto)

"Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Bazias) în intervalul 09.06-10.06.2010 a fost în creştere (13.100 mc/s), peste media multianuală a lunii iunie (6.400 mc/s). Aval de Porţile de Fier, debitele au fost în creştere pe sectoarele Gruia-Corabia şi Cernavodă-Tulcea şi în scădere pe sectorul Turnu Măgurele-Călăraşi. Nivelurile Dunării se situează peste cotele de inundaţie la staţiile hidrometrice Gruia, Calafat, Bechet, Corabia, Turnu Măgurele, Zimnicea şi peste cotele de atenţie la staţiile hidrometrice Gruia, Giurgiu, Olteniţa, Călăraşi, Feteşti, Cernavodă, Hârşova, Brăila, Galaţi, Isaccea şi Tulcea", se arată într-un comunicat de joi al Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) privind situaţia hidrologică pe râuri şi pe Dunăre.

Potrivit hidrologilor, debitele pe râurile din ţară sunt în general în scădere, exceptând râurile din bazinul Bârladului, unde au fost staţionare.

Astfel, se situează peste cotele de inundaţie râurile Crasna, la staţia hidrometrică Domăneşti, şi Bega Veche, la staţia hidrometrică Beregsau.

Cotele de atenţie au fost depăşite pe râurile Crasna, la staţia hidrometrică Berveni şi pe Bega Veche, la staţia hidrometrică Cenei.

INHGA menţionează că în continuare se menţine avertizara hidrologică pentru Dunăre emisă în 5 iunie, precizând că începând de miercuri a intrat în vigoare codul portocaliu de inundaţii pe sectorul Dunării din judeţele Giurgiu şi Călăraşi.

Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) anunţa, luni, că debitele Dunării la intrarea în ţară sunt de două ori mai mari decât cele normale pentru luna iunie şi cresc în continuare, prognozele hidrologilor arătând că apele ar putea inunda terenuri agricole şi chiar gospodării din zonele neîndiguite sau din Deltă.

Specialiştii ANAR au estimat că, exceptând anumite "evenimente neprevăzute", în zonele apărate de diguri nu vor apărea probleme, "populaţia fiind în siguranţă".

"În schimb, vor fi inundate terenurile agricole şi posibil anexe gospodăreşti situate în zonele joase, neîndiguite, inclusiv în Delta Dunării", potrivit specialiştilor ANAR.

Conform studiilor făcute de specialiştii de la Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR), Dunărea inundă împrejurimile de la un debit de 12.500-13.000 de metri cubi pe secundă. În februarie-martie 2010, în perioada în care judeţele riverane Dunării s-au aflat sub avertizări cod galben şi chiar cod portocaliu, debitul fluviului a ajuns la un maxim de circa 12.000 de metri cubi pe secundă.

Pentru comparaţie, inundaţiile de pe Dunăre din 2006, când cea mai afectată localitate a fost Rast, s-au produs după ce fluviul a ajuns la un debit de 15.860 de metri cubi pe secundă doar la intrarea în România, fără a lua în calcul aportul râurilor interne care se varsă în fluviu în amonte de localitatea doljeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici