Covasna: Conflict între romi şi maghiari

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Covasna a instituit în zona satului Căpeni, oraşul Baraolt, un dispozitiv de ordine specială după ce aproximativ 50 de persoane - romi şi maghiari - s-au adunat, sâmbătă seară, în mijlocul satului din cauza unei dispute între cele două comunităţi.

105 afișări
Imaginea articolului Covasna: Conflict între romi şi maghiari

Covasna: Conflict între romi şi maghiari

Aproximativ 50 de persoane - romi şi maghiari - s-au adunat, sâmbătă seară, în mijlocul satului covăsnean Căpeni, din cauza unei dispute între cele două comunităţi, poliţiştii mediind între părţi pentru a preveni un conflict.

Purtătorul de cuvânt al IJP Covasna, Buzsi Andrea, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că în zonă s-a instituit un dispozitiv de ordine specială. În plus, părţile implicate au fost de acord ca începând de luni să fie identificate toate problemele celor două comunităţi, iar poliţiştii să medieze negocierile.

Disputa din satul Căpeni a izbucnit de la o altercaţie între câţiva membri ai celor două comunităţi într-un local din sat. Conflictul spontan a avut loc între A. Marius, de 24 de ani, domiciliat în satul Căpeni, R. Csaba, de 26 de ani, domiciliat în municipiul Sfântu Gheorghe, fără forme legale în satul Căpeni, pe de o parte, şi un grup de opt tineri din Colonia Căpeni.

În zonă există, însă, o stare conflictuală mai veche între comunitatea din sat şi cea din colonie, care a luat amploare în urma altercaţiei din faţa barului din localitate. Cei doi bărbaţi din colonia Căpeni au consumat băuturi alcoolice într-un local din sat şi, în jurul orei 18.00, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, au intrat în conflict cu proprietarul localului. Proprietarul, împreună cu alţi câţiva cetăţeni din sat, i-a dat afară din local şi i-a urmărit până în colonie.

Purtătorul de cuvânt al IJP Covasna a spus că, deşi iniţial scandalul a fost aplanat, ulterior, în jurul orei 22.00, circa cincizeci de persoane s-au adunat în satul Căpeni, nemulţumite de comportamentul cetăţenilor din Colonia Căpeni, fosta Exploatare Minieră din localitate, acum dezafectată.

Cetăţenii din sat sunt nemulţumiţi că locuitorii din Colonia Căpeni nu lucrează, nu au acte de identitate şi încalcă frecvent legea, respectiv fură alimente, bunuri şi produse agricole, şi intră cu animalele pe terenurile gospodarilor etc.

Conflictul a luat amploare când cele cincizeci de persoane din satul Căpeni înarmate cu unelte agricole s-au deplasat în Colonia Căpeni, unde au distrus geamurile a trei locuinţe improvizate.

Conflictul a fost aplanat de poliţişti, iar pentru prevenirea unor incidente în zonă a fost instituit un dispozitiv de ordine specială.

Inspectorul de Poliţie Buzsi Andrea a declarat că cercetările sunt continuate de poliţiştii Serviciului Poliţiei de Ordine Publică sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri şi distrugere.

Comisarul şef de poliţie Corneliu Câmpeanu, şeful IPJ Covasna, şi comisarul şef de poliţie Silviu Stoenescu, adjunctul inspectorului şef pe linie de ordine publică, s-au deplasat, sâmbătă, la faţa locului pentru medierea conflictului.

În urma discuţiilor purtate, părţile implicate au fost de acord ca începând de luni să fie identificate toate problemele celor două comunităţi, iar poliţiştii să medieze negocierile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici