Cozma anunţă mitinguri şi marşuri pentru eliberarea lui Creţan, Loiş şi Lupu

Miron Cozma va organiza mitinguri, marşuri şi simpozioane pentru a obţine eliberarea din închisoare a liderilor sindicali care încă mai au de executat pedepse primite după implicarea în ultimele mineriade, prima astfel de acţiune urmând să aibă loc, duminică, la Lupeni.

1 afișare
Imaginea articolului Cozma anunţă mitinguri şi marşuri pentru eliberarea lui Creţan, Loiş şi Lupu

Cozma anunţă mitinguri şi marşuri pentru eliberarea lui Creţan, Loiş şi Lupu

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului a declarat, sâmbătă, la Târgu Jiu, că liderii minerilor care se mai află la închisoare trebuie eliberaţi imediat, pentru viaţa lor este pusă în pericol. Acesta a menţionat că va face tot ce îi stă în putinţă pentru ca, pe cale legală, să obţină eliberarea din puşcării a lui Constantin Creţan, Dorin Loiş şi Vasile Lupu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primul marş însoţit de un miting va avea loc duminică la Lupeni, în Valea Jiului, acţiunea de protest fiind organizată de Liga Muncitorilor, Şomerilor şi Disponibilizaţilor „Miron Cozma”, ligă înfiinţată în anul 2000 la Târgu Jiu de Constantin Creţan. Liga respectivă are filiale în mai multe localităţi din ţară, iar Cozma speră că cei care îl simpatizează îi vor fi alături pentru a obţine eliberarea liderilor sindicali aflaţi după gratii.

„Vom face un miting şi un marş de solidaritate pentru a face cunoscut autorităţilor că suntem suficient de mulţi simpatizanţi ai celor din puşcărie. Le vom face aceste acţiuni nu o dată, ci ori de câte ori va fi nevoie. Noi nu invocăm decât motive legale, pentru că ei stau închişi doar pentru că şi-au făcut datoria de lideri sindicali”, a declarat Cozma.

Fostul lider sindical a anunţat că după mitingul şi marşul de duminică de la Lupeni, în luna martie va organiza o mare conferinţă internaţională la Târgu Jiu pentru a atrage atenţia asupra situaţiei lui Creţan, Lupu şi Loiş. Miron Cozma spune că aşteaptă delegaţi din mai multe ţări europene la manifestarea respectivă.

„Pe 2 şi 3 februarie eu am fost la Paris la un mare congres, unde am stat în prezidiu şi unde au fost prezenţi doi foşti candidaţi la preşedinţia Franţei, reprezentanţi ai Partidului Laburist din Marea Britanie şi ai Partidului Social Democrat din Germania, lideri ai unor mari sindicate din Franţa, delegaţi din 18 ţări europene. Cu toţi am discutat despre situaţia de la noi şi francezii mi-au spus că dacă la ei un lider ar fi ajuns la închisoare după ce prim-ministrul acelei ţări ar fi semnat un protocol precum cel de la Cozia, prin care autorităţile se angajau să nu recurgă la măsuri penale împotriva liderilor sindicali, în Franţa ar fi fost o a doua revoluţie. În România, eu am stat 10 ani după gratii, iar colegii mei au fost şi ei condamnaţi la puşcărie”, a declarat Cozma.

Fostul lider sindical din Valea Jiului a făcut aceste declaraţii după ce sâmbătă a fost la Penitenciarul Târgu Jiu, unde l-a vizitat pe Constantin Creţan. Cozma a fost însoţit de soţia lui Creţan, căreia i-a spus că trebuie să fie mândră că are un astfel de soţ. Acesta a declarat la finalul vizitei la închisoare că situaţia medicală a fostului sindicalist este gravă. Cozma a invocat numele unui medic francez pentru a spune că starea medicală a lui Creţan este gravă şi că acesta trebuie eliberat imediat din penitenciar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici