Creşterea salariilor în multinaţionale, mai mică decât cea la nivel naţional

Creşterea salariului mediu brut din cadrul companiilor private a fost în acest an inferioară avansului câştigului mediu brut naţional, calculat de Institutul Naţional de Statistică, iar pentru 2009 firmele au prognozat majorări de 12%, potrivit PricewaterhouseCoopers (PwC).

25 afișări
Imaginea articolului Creşterea salariilor în multinaţionale, mai mică decât cea la nivel naţional

Creşterea salariilor în multinaţionale, mai mică decât cea la nivel naţional (Imagine: Mediafax Foto)

"Diferenţa dintre cele două salarii este de 30%. Întotdeauna va exista o discrepanţă, dar aceasta s-a redus cu timpul", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă de prezentare a studiului PayWell România, directorul departamentului de resurse umane al PwC, Ruxandra Stoian.

Salariul mediu brut calculat în urma intervievării a 250 de companii a fost stabilit la 2.290 lei la nivelul lunii aprilie 2008, în timp ce salariul mediu brut naţional a fost de 1.751 lei.

Faţă de 2007 creşterea salariului la nivelul multinaţionalelor a fost de 15%, iar la nivel naţional de 25%.

"Dacă luăm în calcul şi nivelul inflaţiei din aprilie 2008 faţă de aprilie 2007, de 8,3%, creşterea salariile în companiile private nu mai este atât de mare. Avansul salariilor este însă mai mare decât cel prognozat anul trecut, de 12%. Am întrebat şi în acest an companiile ce creşteri de salarii previzionează pentru anul viitor şi pentru 2009 estimează avansuri de 12%", a precizat Stoian.

Având în vedere nivelul prognozat al inflaţiei de anul viitor, creşterile salariale ar putea să fie, în realitate, superioare celor din 2008.

În 2008, angajaţii de la nivelul operaţional au beneficiat de cele mai importante creşteri salariale - 19%, în timp ce cei de la nivelul de suport au primit salarii cu 11% mai mari. Salariul managementului companiilor a crescut cu 14% în luna aprilie 2008 faţă de aceeaşi lună din 2007.

"Nu este de mirare că cele mai mari creşteri salariale s-au înregistrat la nivel operaţional, unde practic lucrează şi cei mai mulţi angajaţi. Anul trecut, managerii au beneficiat de cele mai semnificative majorări", a spus Stoian.

Cele mai mari diferenţe între salariul brut la nivelul multinaţionalelor şi cel naţional se înregistrează la nivelul băncilor, unde remuneraţia medie este de 107% superioară cele de la nivel naţional. Pe locurile următoare se află domeniul farmaceutic - 91% şi IT&C - 83%. În domeniile FMCG, retail şi hotelier salariile din companiile analizate sunt inferioare mediei calculate la nivel naţional.

"O explicaţie a acestei situaţii este că în bănci, IT&C, farmaceutic sunt mulţi angajaţi cu studii superioare, iar în retail sau hoteluri predomină personalul cu studii medii", a arătat reprezentantul PwC.

La nivel regional, se constată o apropiere a salariilor din diferitele zone al ţării şi o reducere a discrepanţei faţă de Bucureşti.

Studiul a remarcat, de asemenea, o scădere a salariilor nete oferite debutanţilor din companiile private faţă de nivelul naţional.

"Dacă în 2007 salariile de intrare erau mai mari comparativ cu salariul mediu brut naţional, anul acesta sunt mai mici. Astfel, pentru studii medii, salariul din multinaţionale reprezintă doar 74% din nivelul naţional, iar pentru studii superioare sunt comparabile", a mai spus Stoian.

Anul trecut, ponderea a fost de 80% pentru studii medii, în timp ce la candidaţii cu studii superioare salariul de intrare într-o companie era cu 21% peste nivelul brut naţional.

Situaţia este explicată de reprezentantul PwC prin faptul că firmele au trecut de la faza de atragere, la cea de reţinere a personalului.

"Nu mai avem intrări mari de noi firme care plăteau mai mult pentru a atrage personal, ci dezvoltări de companii care îşi pun acum problema să reţină angajaţii", a mai arătat Stoian.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 250 de companii, cu 30% mai multe faţă de anul trecut, din 14 sectoare de activitate, totalizând 168.000 de angajaţi.

Companiile sunt private, 80% dintre acestea cu capital total sau majoritar străin, cele mai multe cu cifre de afaceri de peste zece milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici