CRIME cu autor necunoscut în Capitală: 39 de omoruri pe care anchetatorii încă le investighează. Un caz nerezolvat de 21 de ani

În ultimii 28 de ani, la nivelul Capitalei au fost comise 39 de omoruri pe care anchetatorii încă le investighează. Cel mai vechi dosar cu autor necunoscut a fost înregistrat în urmă cu 21 de ani iar cel mai nou, crima din luna iulie din incinta unei frabrici, unde au fost găsite două cadavre.

Imaginea articolului CRIME cu autor necunoscut în Capitală: 39 de omoruri pe care anchetatorii încă le investighează. Un caz nerezolvat de 21 de ani

CRIME cu autor necunoscut în Capitală: 39 de omoruri pe care anchetatorii încă le investighează. Un caz nerezolvat de 21 de ani

Zeci de dosare privind săvârşirea unor infracţiuni de omor sunt încă cercetate de către poliţiştii din cadrul Poliţiei Capitalei. Cazurile nu au fost rezolvate până în momentul de faţă şi figurează în registre cu autor necunoscut (AN).

"La nivelul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti au fost identificate 39 dosare de urmărire penală privind săvârşirea infracţiunilor de omor cu autori neidentificaţi", se arată într-o informare remisă de către Poliţia Capitalei, agenţiei de presă MEDIAFAX.

Cel mai vechi dosar în care este cercetată o infracţiune de omor cu autor neidentificat datează din anul 1997.

"Cel mai vechi dintre acestea este înregistrat în anul 1997, iar cel mai recent este înregistrat în anul 2011", se mai arată în informarea Poliţiei Capitalei.

Referitor la modul în care se derulează anchetele sau stadiul în care se află dosarele respective, Poliţia Română răspunde că "nu pot fi comunicate detalii privind ancheta" dat fiind că fac obiectul unor cercetări.

Un alt caz de omor, care se alătură celorlalte aflate în lucru pe masa criminaliştilor din cadrul Poliţiei Capitalei şi pentru care nu a fost găsit până în acest moment un făptuitor, este cel care a avut loc la jumătatea lunii iulie pe bulevardul Timişoara din Bucureşti.

Doi bărbaţi au fost reţinuţi la acel moment pentru 24 de ore de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti pentru omor, respectiv omor calificat.

Conform unui comunicat emis de Parchetul Capitalei, în noaptea de 15 spre16 iulie, în incinta unei fabrici, la nivelul 1 al unei hale dezafectate, "cei doi inculpaţi ar fi exercitat acte de violenţă asupra victimelor M.M. şi C.M., agenţi de pază care-şi desfăşurau activitatea la obiectivul menţionat, care au provocat căderea acestora la nivelul inferior şi lovirea de plan dur, leziunile suferite (traumatism toracic cu multiple fracturi costale, ruptură de splină, traumatism abdominal, ruptură de parenchim renal, respectiv multiple fracturi costale, hemoperitoneu, fractură de bazin) conducând la decesul victimelor".

Conform procurorilor, la acea dată suspecţii au fost învinovăţiţi de o altă faptă similară înfăptuită cu un an în urmă.

"În noaptea de 13-14.08.2017, în timp ce se aflau în incinta unei fabrici situate pe bd. Timişoara din sectorul 6, într-o hală dezafectată, cei doi inculpaţi ar fi exercitat acte de violenţă asupra victimei I.A., agent de pază care îşi desfăşura activitatea la obiectivul menţionat, provocându-i leziuni traumatice cranio-cerebrale – fracturi craniene care au cauzat decesul acesteia. În ceea ce priveşte fapta din anul 2017, cadavrul a fost descoperit la circa o lună de la data semnalării dispariţiei victimei, iar modificările cadaverice produse în acest interval (stare avansată de putrefacţie) nu au permis stabilirea cu certitudine a mecanismului de producere a leziunilor traumatice", se mai arată în comunicatul de presă emis de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Întrebat de către jurnalişti dacă are vreo legătură cu crima, unul dintre suspecţi a spus, înainte să intre în sediul unităţii de parchet: „Nu ştiu, nu cunosc”.

Ulterior audierilor, magistraţii Tribunalului Bucureşti i-au lăsat în libertate pe cei doi suspecţi din dosarul morţii paznicilor din Capitală deoarece solicitarea procurorilor este nefondată şi că cererea se bazează pe ideea că bărbaţii sunt bănuiţi doar pentru că nu sunt probe pentru incriminarea altora.

„Analizând actele şi lucrările dosarului de urmărire penală, susţinerile orale ale inculpaţilor, ale apărătorilor acestora şi ale reprezentantului Ministerului Public, formulate la acest termen de judecată, judecătorul de drepturi şi libertăţi reţine că propunerea Parchetului de luare a măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de omor şi omor calificat, este nefondată şi urmează a fi respinsă . (...) Astfel cum se precizează chiar în referatul Parchetului, imaginile înregistrate putând servi pentru a stabili mişcările persoanelor din raza lor de acţiune, dar fără să acopere unde au fost descoperite cele trei cadavre. În aceste condiţii, astfel cum deja am notat mai sus, nu există probe directe, obiective, care să sprijine o identificare obiectivă şi mai precisă a făptaşului sau făptaşilor”, se arată în motivarea magistraţilor Tribunalului Bucureşti.

Judecătorii au mai precizat că în referatul cu propunere de arestare preventivă se deduce faptul că întregul raţionament al procurorilor este de tipul: „Cei doi inculpaţi sunt suspectaţi doar pentru că nu sunt probe pentru a fi suspectate alte persoane”.

„Apreciem un astfel de raţionament ca fiind nesatisfăcător mai ales atunci când se pune în discuţie luarea celei mai aspre măsuri preventive faţă de o persoană. În legătură cu această împrejurare, judecătorul de drepturi şi libertăţi mai notează că şi dacă, prin absurd, am putea recurge, în lipsă de altceva, la raţionamentul de mai sus, totuşi nu putem concluziona că doar cei doi inculpaţi ar putea fi suspectaţi. Parchetul a subliniat faptul că cei doi inculpaţi au fost prezenţi în incintă atât la momentul comiterii primei fapte, cea din august anul trecut, cât şi la momentul celei de-a doua. Însă, (...) judecătorul de drepturi şi libertăţi notează că, după descoperirea cadavrului primei victime, cercetările organelor de urmărire s-au axat pe investigarea a diverse piste, fiind posibil ca omorul primului să fi fost comis din răzbunare, din gelozie sau de către o persoană care să fi fost surprinsă la furat, toate acestea fiind direcţii de cercetare legitime, în concordanţă cu bănuielile care, în mod firesc, pot fi formulate în cazul oricărui omor”, mai spune documentul citat.

Prin urmare la acest moment, cazul crimelor care au avut loc în incinta unei fabrici aflate pe bulevardul Timişoara din Capitală se alătură celorlate 39 de dosare cu AN.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici