Cristian Botan: În viitor, instituţiile publice vor anunţa pe un singur site posturile disponibile

Cristian Botan, numit de premierul Ponta drept consilier pentru transparenţă în administraţia publică, a declarat că, în viitor, toate instituţiile publice vor anunţa pe un site unic toate posturile scoase la concurs, iar recrutarea va trebui realizată în funcţie de competenţe, după model european.

1293 afișări
Imaginea articolului Cristian Botan: În viitor, instituţiile publice vor anunţa pe un singur site posturile disponibile

Cristian Botan: În viitor, instituţiile publice vor anunţa pe un singur site posturile disponibile (Imagine: blogponta.wordpress.com)

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că îl va coopta în echipa sa pe Cristian Botan, cel care a lansat anul acesta un site de recrutare care centralizează toate posturile vacante din instituţiile statului.

Într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Guvernului, noul consilier guvernamental a afirmat că recrutarea şi promovarea în funcţiile publice reprezintă o problemă, iar scopul platformei unice pe care sunt publicate posturile publice disponibile este ca pe aceste funcţii să ajungă persoane care demonstrează competenţă şi nu sunt promovate "în funcţie de gradele de rudenie şi afacerile lor".

"Primul punct pe care l-am discutat cu primul-ministru a fost despre instituţionalizarea site-ului pe care l-am lansat deja, în sensul ca instituţiile să fie obligate într-un viitor, sperăm noi, foarte apropiat să publice din proprie iniţiativă posturile pe care le au disponibile pe platforma respectivă. Ne limităm în clipa de faţă la instituţii din administraţia publică centrală şi locală şi, concret, la funcţii publice. Sperăm ca într-un viitor, iarăşi, foarte apropiat publicjob.ro, sau cum se va numi el sub forma patronată de Guvern, să includă toate funcţiile bugetate din fondurile centrale sau locale", a spus Botan.

Acesta a adăugat că s-a gândit şi la schimbări legislative, în special cu privire la modalitatea de concurs pentru funcţii publice.

"I-am propus primului-ministru să mergem pe sistemul de recrutare de la Uniunea Europeană, nu să cerem candidaţilor să memoreze 20 de legi, din care să-i întrebăm din 3, ci să vedem competenţele", a afirmat noul consilier al premierului.

El a precizat că primul pas va fi ca site-ul publicjob.ro să fie preluat şi administrat de Guvern, urmând ca celelalte iniţiative să fie concretizate atunci când "situaţia politică va fi puţin mai liniştită" şi va exista "o structură stabilă a viitorului Guvern".

Întrebat dacă nu se teme că, în urma alegerilor, proiectul său nu s-ar mai putea concretiza, Botan a afirmat că nu crede că vreun lider de anvergură va putea să spună că nu este corectă transparentizarea administraţie publice.

Botan a precizat totodată, pentru MEDIAFAX, că nu este membru al vreunui partid politic şi speră ca un astfel de lucru "să nu se întâmple prea curând".

Premierul Victor Ponta a anunţat duminică, într-o campanie de teasing pe blogul personal, că pregăteşte un "transfer surpriză" în echipa guvernamentală, fiind vorba despre o persoană care va atrage atenţia multora şi se va alătura luni Cabinetului.

"Românii trebuie să afle direct de la mine despre cine este vorba. Tocmai de aceea, am decis să vă spun încă de astăzi că săptamâna viitoare pregătim un «transfer surpriză». De mâine ni se va alătura, la nivelul echipei din Guvern, o persoană care, sunt convins, va atrage atenţia multora dintre voi", susţinea Victor Ponta.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici