Cristina Tarcea, preşedintele ÎCCJ: "Mă îndoiesc că în şedinţa de Guvern sunt mulţi absolvenţi ai dreptului"

Judecătoarea Cristina Tarcea, preşedintele ÎCCJ, a declarat, miercuri, că Guvernul ar trebui să ţină cont de avizul CSM în cazul celor două ordonanţe privind graţierea şi modificarea codurilor, afirmând că se îndoieşte că în şedinţa Executivului sunt multi miniştri absolvenţi ai dreptului.

3394 afișări
Imaginea articolului Cristina Tarcea, preşedintele ÎCCJ: "Mă îndoiesc că în şedinţa de Guvern sunt mulţi absolvenţi ai dreptului"

Cristina Tarcea, preşedintele ÎCCJ: "Mă îndoiesc că în şedinţa de Guvern sunt mulţi absolvenţi ai dreptului" (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi proiectul Ordonanţei de Urgenţă pentru graţierea unor pedepse au fost transmise miercuri, în jurul orei 11.00, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru avizarea, punctul de vedere al instituţiei urmând să fie unul consultativ. Membră a CSM, judecătoarea Cristina Tarcea, preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie(ÎCCJ), susţine că Executivul trebuie să ţină cont de acest aviz.

"Este un aviz consultativ al CSM-ului.CSM-ul fiind alcătuit totuşi din jurişti, acest aviz consultativ înseamnă un aviz de specialitate.(...) Mi se pare normal să se ţină cont de părerea specialiştilor, este un aviz consultativ dar este un aviz dat de oameni cu specialitate în drept. Mă îndoiesc că în şedinţa de Guvern foarte mulţi miniştri sunt absolvenţi ai dreptului", a spus preşedintele instanţei supreme, la sediul CSM, după şedinţa de plen.

Cristina Tarcea susţine că vede proiectele ca fiind unele "cu dedicaţie", luând aici în calcul ce a apărut în spaţiul public. "Dacă mă iau după tot ceea ce s-a discutat în spaţiul public, aşa pare(n.r.- cu dedicaţie) a fi", a spus Tarcea.

Magistratul declară că i se pare scurt termenul oferit pentru consultare, până pe 23 ianuarie.

"Primul aspect pe care l-am discutat este dacă termenul care ni s-a pus la dispoziţie pentru formularea unui punct de vedere, 23 ianuarie care pare a fi o zi nelucrătoare, este suficient pentru a răspunde exigenţelor unei dezbateri publice largi, cu cei din lumea justiţiei. (…) Trebuie văzut în ce măsură beneficiază infracţiunile cu un pericol social redus şi în ce măsură efectele acestui proiect nu ar fi acelea de a intimida lupta împotriva corupţiei. Am trimis deja materialul, spre studiu, direcţiei legislaţie, să vedem care va fi impactul dispoziţiilor", a mai spus preşedintele instanţei supreme.

Totodată, judecătoarea a susţinut că vede oportună o procedură legislativă pentru cele două aspecte- graţierea şi modificarea codurilor şi că nu înţelege care este graba astfel încât să se justifice ordonanţele.

"Asta mă întreb şi eu (n.r.- care este urgenţa pentru graţiere şi modificarea Codului Penal şi cel de Procedură Penală). Deciziile Curţii Constituţionale nu sunt pronunţate săptămâna trecută, sunt pronunţate unele chiar de acum un an şi jumătate. Dosarele care sunt deja pe rol vor beneficia de dispoziţiile acestor legi. Mi-am pus problema ce se va întâmpla dacă conţinutul acestor ordonanţe de urgenţă nu va fi identic în procedura parlamentară, prin urmare, dacă se vor modifica. Asta nu este deloc un lucru lipsit de importanţă pentru că se pune problema aplicării legii penale mai favorabile. (…)Sănătos ar fi să meargă în Parlament, printr-un proiect de lege, mult mai sănătos şi o soluţie juridică mult mai previzibilă şi mai clară.", a adăugat Cristina Tarcea.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici