Cristoiu, despre raportul MAI: Nu e vorba de convorbiri înregistrate, ci de transcrieri aproximative | DOCUMENT

Raportul Ministerului Afacerilor Interne referitor la cazul Caracal, în care se detaliază şi cele trei apeluri date de Alexandra Măceşanu la 112, conţine transcrieri aproximative ale discuţiilor, nefiind vorba de convorbiri înregistrate, sesizează jurnalistul Ion Cristoiu, pe blog.

2736 afișări
Imaginea articolului Cristoiu, despre raportul MAI: Nu e vorba de convorbiri înregistrate, ci de transcrieri aproximative | DOCUMENT

Cristoiu,despre raportul MAI: Nu e vorba de convorbiri înregistrate, ci de transcrieri aproximative

Redăm editorialul postat de jurnalistul Ion Cristoiu, pe blogul său, www.cristoiublog.ro:

"Stabilirea a ce s-a petrecut cu adevărat între 24 iulie 2019, seara, cînd părinţii Alexandrei au sesizat dispariţia fetei la postul de Poliţie Dobrosloveni, şi 26 iulie 2019, ora 6, cînd s-a intrat în domiciliul lui Gheorghe Dincă, e imposibilă fără cunoaşterea documentelor realizate de autorităţi. Aceste documente dau seamă de ceea ce au făcut şi mai ales de ceea ce nu au făcut autorităţile pentru salvarea Alexandrei. Asta în primul rînd. Ele sînt însă şi o semnificativă sursă de informaţii pentru descoperirea adevărului în privinţa a ce s-a întîmplat în realitate cu Alexandra după răpirea din 24 iulie 2019.

Un astfel de document rămîne Raport cu rezultatul verificărilor privind modul de acţiune al structurilor MAI în cazul dispariţiei minorei MĂCEŞANU ALEXANDRA MIHAELA.

E Raportul prezentat în şedinţa CSAT de către Nicolae Moga, fostul ministru de Interne.
Îl reproducem în întregime, convinşi că Raportul e un document şi pentru cei care vor scrie Istoria acestor vremuri, în care o fată cere ajutorul Statului întruchipat în mintea ei de 112 şi e tratată cu sictir de acest stat, care are alte treburi decît cea de a salva vieţi.

Lectura documentului mi-a atras atenţia asupra unui fapt trecut cu vederea.
Potrivit documentului, în afara discuţiilor dintre operatorii STS şi agenţii de Poliţie pe de o parte, transcrise în stenogramele puse la dispoziţia presei de Alexandru Cumpănaşu, mai sînt semnalate alte două discuţii, despre care agenţii Neagoe Florentin şi Pistol Constantin susţin că le-au avut cu Alexandra după încheierea convorbirilor cu 112.

Potrivit Stenogramelor, ultima discuţie cu Alexandra avut loc la ora 11:12:36. Cei de la 112 afirmă că au sunat-o după aceea dar că ea n-a mai răspuns. Iată însă ce spune Raportul :

„În vederea obţinerii de detalii suplimentare legate de locaţie, agent şef principal Neagoe Florentin a solicitat dispecerului Poliţiei Municipiului Caracal comunicarea numărului de telefon al victimei, după care a apelat-o la ora 11.13, de pe telefonul personal, şi a purtat o discuţie cu aceasta, ocazie cu care i-a indicat mai multe detalii despre locaţia unde se afla şi a comunicat adresa de pe cartea de vizită care aparţinea unui inginer de cadastru, pc nume Popescu Lucian. De asemenea, minora a dat mai multe detalii legate de curtea imobilului în care se afla şi a precizat că nu poate părăsi locaţia întrucât în curte se află un câine lup de care îi este teamă.

Întrucât a existat o neconcordanţă între adresa indicată de victima şi cea unde se afla aceasta, agenţii de poliţie susmenţionaţi au revenit la Poliţia Municipiului Caracal şi au raportat evenimentul şefului Biroului Jnvcstigajii Criminale, comisar de poliţie Pistol Constantin.

La ora 11.29, apelanta a fost din nou sunată de pe telefonul agentului de poliţie Neagoe Florentin, ocazie cu care comisar Pistol Constantin a încercat să obţină informaţii legate de locaţia în care se află.

Cu ocazia discuţiei telefonice, poliţistul a încercat să o calmeze pe fată şi i-a cerut să-i spună dacă ştie unde se află şi ce vede în jurul ei. Acesta a relatat că este sechestrată într-o casă de un bărbat care în acel moment nu se afla lîngă ea, fiind plecat la farmacie să cumpere cremă pentru a-i trata rănile provocate la mâini. Totodată, victima a precizat că în acea curte se afla un brad, un nuc, o maşină platformă cu fiare vechi, un autoturism gri şi mai mulţi câini lupi dezlegaţi. În continuare, poliţistul a întrebat-o dacă are reţea internet pe telefonul de pe care vorbeşte ,şi răspunsul a fost negativ. Tot cu ocazia convorbirii, şeful biroului i-a solicitat să-i comunice culoarea gardului şi dacă poate să iasă din casă si din curte, Cea în cauză a răspuns că gardul este din metal de culoare roşie şi nu poate ieşi din încăperea respectivă întrucât este legată şi afară sunt câini lupi. Conform raportului poliţistului, în acest timp, pe fondal, se auzea lătrat de câini, iar fata a afirmat că nu mai poate vorbi întrucât a revenit bărbatul.

Din discuţie cea în cauză a precizat că s-ar afla în cartierul Protoşeni din Caracal şi că a fost violată de bărbat. ”

Toate televiziunile şi site-urile de ştiri dau rîndurile din Raport ca şi cum ar fi transcrieri exacte ale unor convorbiri înregistrate. Aşa cum se vede din document nu e vorba de convorbiri înregistrate, ci de transcrieri aproximative ale relatărilor făcute de cei doi agenţi despre discuţia cu Alexandra. Cîtă vreme nu deţinem transcrierile unor înregistrări, avem toate motivele să punem la îndoială acurateţea relatărilor făcute de cei doi agenţi autorilor Raportului. Întreaga presă dă ca şi cum ar fi cuvintele Alexandrei: Vine, vine! Documentul ne arată că nici măcar agentul n-a susţinut c-a zis aşa. Vorbele sînt luate dintr-o declaraţie a lui Ioan Buda, fostul şef al IGPR. Nu ştim de unde le-a luat.

Cea mai importantă aserţiune e cea a lui Constatin Pistol că Alexandra i-ar fi zis că bărbatul „în acel moment nu se afla lîngă ea, fiind plecat la farmacie să cumpere cremă pentru a-i trata rănile provocate la mâini.”

Relatarea agentului a fost exploatată de autorii teoriei că Alexandra face parte dintr-o conspiraţie întrucît e greu de crezut că, după ce-a violat-o, Gheorghe Dincă i-a zis ca unei apropiate că merge la farmacie să-i ia cremă pentru mîini. De altfel datele ulterioare au arătat că bărbatul n-a fost la nici o farmacie.

A avut loc o astfel de conversaţie? E posibil ca agentul să fi pus de la el? Există pe telefonul său mobil dovada c-a vorbit cu numărul respectiv? Şi dacă da, cum se face că, potrivit stenogramelor, fata n-a mai răspuns la telefon? Din cîte ştiu cei doi n-au fost intervievaţi de presă. Nu ştiu dacă au fost interogaţi de anchetatori. Mărturia lor, corectă, desigur, ar contribui la dezlegarea enigmelor despre ce s-a întîmplat cu adevărat în casa lui Gheorghe Dincă".

Taguri:
ion cristoiu,
raport,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici