Criză a locurilor pentru tratamentele cu metadonă

O organizaţie nonguvernamentală atrage atenţia că, în Bucureşti, este criză a locurilor pentru tratamentele cu metadonă, cererea fiind de două ori mai mare decât cele aproximativ o mie de locuri existente în cele şase centre care oferă consumatorilor de droguri tratamente substitutive.

137 afișări
Imaginea articolului Criză a locurilor pentru tratamentele cu metadonă

Criză a locurilor pentru tratamentele cu metadonă

Reprezentanţii Asociaţiei Române Anti-SIDA (ARAS) au declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că în centrul pe care îl coordonează din Institutul "Matei Balş" care oferă tratamente substitutive cu metadonă pentru consumatorii de droguri există 200 de locuri ocupate şi o listă de aşteptare cu 350 de persoane.

De fapt, eşecul unei persoane de a urma tratamentul cu metadonă înseamnă o şansă pentru altă persoană care aşteaptă să se elibereze un loc.

"Când se eliberează un loc înseamnă că persoana respectivă a renunţat. A 350 -a persoană de pe listă ar trebui să aştepte trei ani să intre în program, iar în cazul dependenţilor de droguri, atunci când ei s-au hotărât să încerce să se lase, ar trebui să aibă acces la un tratament în acel moment, nu să fie amânat", a spus Maria Georgescu de la ARAS, care a precizat că din lipsa acestor locuri creşte şi preţul metadonei vândute la negru.

În Capitală există două centre ale Ministerului Sănătăţii, trei centre ale Agenţiei Naţionale Antidrog şi un centru privat al ARAS de la Institutul "Matei Balş", care totalizează potrivit sursei citate, circa o mie de locuri pentru cei care vor să urmeze tratament cu metadonă.

Maria Georgescu a precizat că asociaţia cheltuieşte, lunar, pentru un pacient 500 de lei, care include tratamentul cu metadonă, asistenţă socială şi alte cheltuieli administrative, costurile fiind suportate de asociaţie din fonduri internaţionale. În sine, tratamentul variază între 6 luni şi pe viaţă. El nu este un tratament de dezintoxicare, însă anulează efectul sevrajului, stabilizează pacientul, reducându-se astfel infracţionalitatea, de aceea ONG-urile subliniază importanţa acestuia.

În 2008, Agenţia Naţională Antidrog a estimat că, în Capitală, sunt circa 16.800 de consumatori de droguri, cele mai consumate fiind heroina, canabisul şi cocaina.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici