Criza COVID în spitale. Pacienţii cu HIV din România vor acces la servicii medicale

  • Pacienţii cu HIV din România solicită asigurarea accesului la servicii medicale şi tratament, limitat semnificativ în pandemie.
  • Este vorba despre un apel adresat autorităţilor de medici infecţionişti şi de pacienţi.
250 afișări
Imaginea articolului Criza COVID în spitale. Pacienţii cu HIV din România vor acces la servicii medicale

Medicii infecţionişti şi pacienţii cu HIV/SIDA au lansat vineri un apel către prim-ministrul României şi către instituţiile din subordinea Guvernului pentru a găsi soluţii faţă de situaţia gravă în care se află bolnavii. Din cauza pandemiei, acestora li s-a îngreunat accesul la serviciile medicale. A scăzut şi numărul de teste făcute pentru depistarea infecţiei cu HIV/SIDA şi există riscul răspândirii necontrolate a acesteia, susţin semnatarii apelului.

Ei mai spun că toate spitalele de boli infecţioase sunt în prezent închise pacienţilor cu HIV, ceea ce îi pune în mare dificultate pe pacienţii cu HIV. De un an, persoanele seropozitive nu au mai avut acces la medicul curant şi nu au mai fost posibile internările în spitale pentru problemele grave de sănătate generate de această infecţie.

Peste jumătate dintre pacienţii cu HIV au analizele de monitorizare neefectuate de peste un an de zile, conform datelor UNOPA. Începutul anului 2021 a fost marcat de întreruperi ale eliberării tratamentului în mai multe spitale din ţară, cauzate de lipsa alocării bugetare.

Bugetul alocat zilele acestea de către Ministerul Sănătăţii către spitalele care tratează pacienţi cu HIV acoperă tratamentul necesar doar până la data de 1 iunie 2021. Astfel, începând cu 1 iunie, spitalele nu vor mai avea tratament pe care să îl acorde pacienţilor.

Semnatarii apelului propun o serie de soluţii.

„Măsurile urgente necesare a fi luate de către Guvern sunt: bugetarea corectă a Programului de Tratament HIV pentru anul 2021, astfel încât să existe tratament şi după 1 iunie, cel puţin până la sfârşitul anului. Asigurarea de paturi în spitalele de boli infecţioase Centre Regionale HIV/SIDA pentru internarea cazurilor grave care nu au COVID-19. Eliberarea tratamentului pe 3 luni şi trimiterea lui prin curierat, pentru evitarea riscurilor. Asigurarea condiţiilor pentru efectuarea analizelor de monitorizare specifice, conform ghidurilor de tratament. Prioritizarea, actualizarea şi implementarea eficace a Planul Naţional Strategic HIV/SIDA pentru a răspunde provocărilor de sănătate publică pe care HIV/SIDA le ridică în general, cu atât mai mult în context pandemic”, scrie în apelul semnat de medici şi pacienţi.

Conform datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România, la 31 decembrie 2020 erau 16.848 persoane infectate HIV. În anul 2020 au fost diagnosticate 432 cazuri noi de infecţie HIV în România, din care 76% bărbaţi şi 24% femei. Căile de transmitere frecvente în cazul persoanelor diagnosticate în 2020 sunt sexul neprotejat şi consumul de droguri injectabile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici