Criza umanitară din Gaza: mâncarea din camioanele ONU i-a lăsat cu gura căscată pe palestinieni

  • Glasuri din Fâşie acuză că oamenii au primit orez şi linte, dar alimentele nu pot fi gătite, în lipsa apei.
  • În spitalele deja depăşite, medicii folosesc oţet în loc de alcool, pentru anestezii.
  • În timp ce OMS reclamă o situaţie catastrofală, Israel susţine că cifrele sunt umflate, iar motorina este folosită de Hamas în acţiunile militare.
15118 afișări
Imaginea articolului Criza umanitară din Gaza: mâncarea din camioanele ONU i-a lăsat cu gura căscată pe palestinieni

Criza umanitară din Gaza: mâncarea din camioanele ONU i-a înfuriat pe palestinieni

Situaţia din Fâşia Gaza rămâne dificială. Din teritoriul în care Hamas ţine ostatică populaţia vin mesaje disperate, după ce Israel a tăiat alimentarea cu curent electric, apă şi combustibil.

Prin trecerea Rafah au câteva camioane cu ajutor, dar sunt pline de orez şi linte: „Ce facem cu ele? Fără apă să le gătească, sunt inutile! Am trimis o listă foarte clară cu ceea ce avem nevoie! Dar, au citit-o?”, reclamă furioasă Tamara Al Rifai, un oficial ONU. „Trecem de la o situaţie disperată la una catastrofală”, rezumă OMS, Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

În jurul Gazei, este tăcere. Armata Israelului aşteaptă doar un semn, pentru a năvăli. La graniţă aşteaptă 500 de blindate israeliene, 169.500 de soldaţi şi 360.000 de rezervişti. Deocamdată, operaţiunea a fost amânată.

Potrivit Hamas, în Gaza sunt 5.791 de morţi. Şi 2.360 dintre aceştia – 40% – sunt copii şi adolescenţi. Răniţi sunt 16.297, un sfert sunt foarte grav. Sunt 1.550 de persoane dispărute, mai mult de jumătate dintre ei (870) sunt copii. 

Israel: motorina, folosită de Hamas în operaţiuni militare

Cea mai urgentă nevoie sunt spitalele: 12 din 35 sunt închise. Spitalul cel mare, Shifa, are un grad de ocupare de 150%. S-au suspendat toate operaţiile chirurgicale, pentru că nu este suficient combustibil pentru generatoare.

Prin Rafah, ONU a livrat 34.000 de litri de combustibil la patru clinici, dar cantitatea ar fi suficientă doar pentru ambulanţe şi maşini esenţiale. „Când au ajuns aceste provizii - explică un angajat al OMS -, medicii s-au grăbit să le descarce personal. Chiar şi cutiile cu medicamente: le-au dus imediat în sălile de operaţie, unde se lucra fără anestezie şi chiar se folosea oţet în loc de alcool”.

Există riscul de epidemii, din cauza supraaglomerării şi a igienei precare. „Există o încălcare clară a drepturilor omului în Gaza”, denunţă secretarul ONU, Antonio Guterres, organizaţie care a pierdut deja 35 de oficiali.

Multe date sunt umflate, răspunde Israel: apa este în zonă, dar stăpânii Hamas fac legea şi o distribuie după bunul plac. Nici situaţia legată de combustibil nu ar sta chiar aşa cum reclamă palestinienii. „Jumătate de milion de litri de motorină sunt într-un depozit din Rafah, dar sunt folosiţi pentru lansatoare de rachete şi vehicule militare”, reclamă Israelul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici