Crucea de gheaţă din curtea mănăstirii Piatra Fântânele a fost ridicată cu greu din cauza vremii - GALERIE FOTO

Preotul, măicuţele şi un grup de săteni din Piatra Fânânele lucrează de două zile pentru a ridica o cruce de gheaţă, în curtea Mănăstirii din Piatra Fântânele, pentru a fi sfinţită în ziua de Bobotează. Lucrările sunt îngreunate de vremea extrem de caldă din această perioadă.

422 afișări
Imaginea articolului Crucea de gheaţă din curtea mănăstirii Piatra Fântânele a fost ridicată cu greu din cauza vremii - GALERIE FOTO

Bistriţa: Crucea de gheaţă din curtea mănăstirii Piatra Fântânele ridicată cu greu din cauza vremii

De 11 ani, la Mănăstirea din Piatra Fântânele se construieşte în fiecare iarnă, în Ajunul Bobotezei, o cruce de gheaţă care este sfinţită la slujba de Bobotează.

Anul acesta, din cauza vremii călduroase, crucea de gheaţă va fi mai mică decât în anii trecuţi, măicuţele, preotul şi sătenii lucrând de două zile pentru construirea acesteia.

Crucea de gheaţă, care ajunge la trei metri înălţime şi cântăreşte peste o tonă şi jumătate, este confecţionată din blocurile de gheaţă provenite din iazul unui localnic.

“Faţă de anii precedenţi, există o mică deosebire în confecţionarea crucii de anul acesta. S-a încălzit mult afară, grosimea gheţii este mai mică şi nu ştim dacă va rezista mai mult timp. Totul depinde de temperaturile care vor fi zilele viitoare. Crucea este simbolul lui Iisus Hristos. Pe ea a fost răstingnit Mântuitorul, ne aduce aminte de jertfa lui. Pe de altă parte, crucea e făcută din gheaţă, care este la bază apă şi care ne aduce aminte de botezul mântuitorului. Ştim că la botez, Iisus a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul cu apă din râul Iordan. Apoi, prin venirea lui Dumnezeu pe pământ prin pogorârea sa în ape, s-au sfintit toate apele la Bobotează“, a declarat, pentru MEDIAFAX, duhovnicul mănăstirii Piatra Fântânele, Gavril Horţ.

 

Crucea de gheaţă a fost proiectată de măicuţa Siluana, arhitecta Mănăstirii din Piatra Fântânele, care a supervizat construcţia acesteia - de la tăierea blocurilor de gheaţă, transportul în curtea mănăstirii şi până la montarea ei pe soclu.

Anul acesta, din cauza temperaturilor ridicate, o parte din cruce a fost ansamblată cu o zi mai devreme, a fost udată cu apă şi lăsată peste noapte să îngheţe.

Vineri, după sfinţirea tuturor caselor din Piatra Fântânele, crucea de gheaţă va fi finalizată de preotul şi măicuţele de la Piatra Fântânele, iar sâmbătă în faţa crucii de gheaţă va fi oficiată slujba de Bobotează, va fi sfinţită apa - Aghiazma Mare şi împărţită credincioşilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici