Cseke: Am importat heparină din străinătate făcând o derogare de la reglementările în vigoare

Ministerul Sănătăţii a achiziţionat din străinătate 19.950 de flacoane de heparină făcând o derogare de la reglementările în vigoare, pentru că singurul importator autorizat a anunţat că poate aduce produsul abia din 22 iunie, a declarat, miercuri, ministrul Cseke Attila, după şedinţa de Guvern.

110 afișări
Imaginea articolului Cseke: Am importat heparină din străinătate făcând o derogare de la reglementările în vigoare

Cseke: Am importat heparină din străinătate făcând o derogare de la reglementările în vigoare (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Am făcut de derogare şi am importat heparina din străinătate printr-o autorizaţie specială de import", a spus ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, adăugând că produsul nu se fabrică în ţară.

El a precizat că a fost necesară emiterea unei autorizaţii speciale de import în cazul heparinei pentru că singurul importator autorizat din România a anunţat că poate aduce produsul în 22 iunie.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că, din punctul său de vedere, nu este bine să existe o singură firmă autorizată să importe heparină.

Din această săptămână cele 19.950 de doze au fost distribuite la toate spitalele din ţară, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Potrivit lui Cseke, stocul de heparină achiziţionat va acoperi necesarul pentru următoarele două-trei luni, atunci când distribuţia acestui produs se va reglementa.

Heparina este un produs anticoagulant, necesar în intervenţiile chirurgicale, a cărui aprovizionare a fost deficitară în ultima perioadă.

Problema lipsei heparinei din spitale a fost semnalată de deputatul PSD Mugurel Surupăceanu, care a adresat o interpelare ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, în 16 martie, în care îi cerea să ia măsuri urgente în acest sens.

Parlamentarul arăta că deşi heparina sodică (nonfracţionată) este un medicament anticoagulant indispensabil în sălile de operaţie, fiind folosit în chirurgia cardiacă, transplantul de organe solide, hemodializă sau în practica cardiologică (cateterism cardiac, coronarografii, terapia infarctului miocard etc.), există riscul ca pacienţii să nu mai poată beneficia de ea.

Ministrul Sănătăţii spunea atunci că a cerut societăţii Unifarm soluţii pentru rezolvarea problemei legate de lipsa heparinei din spitale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici