Cseke Attila: Cred că unii medici au introdus coplata înainte de a fi oficializată

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a spus, joi, că susţine punctul de vedere al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate cu privire la consultaţiile cu plată la medicul de familie, precizând că taxarea nu este prevăzută în contractul-cadru.

13 afișări
Imaginea articolului Cseke Attila: Cred că unii medici au introdus coplata înainte de a fi oficializată

Cseke Attila: Cred că unii medici au introdus coplata înainte de a fi oficializată (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

"Această taxare nu este prevăzută în contractul-cadru. Cred că unii medici au introdus coplata înainte de a fi oficializată", a declarat ministrul Sănătăţii.

El a mai spus că numărul mediu de consultaţii la medic este de opt-nouă pe zi.

Ministrul a ţinut să precizeze că susţine ideea ca pacienţii să se programeze pentru consultaţie, dar, de asemenea, atenţionează că ei pot să acorde consultaţie şi celor care vin fără programare.

"Sigur că am solicitat ca pacienţii să se obişnuiască să meargă la medic cu o programare prealabilă, dar asta nu înseamnă că orice persoane care ajunge la uşă trebuie respinsă de la consultaţie", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Potrivit lui Cseke Attila, noul contract-cadru reglementează timpul mediu de consultaţie în cabinetul medicului de familie. Astfel, potrivit reglementărilor, durata medie a consultaţiei poate fi de 15 minute.

Medicii de familie spuneau, în luna aprilie, că potrivit contractului cadru un medic de familie trebuie să fie prezent cinci ore la cabinet şi să facă două ore de teren, CNAS decontându-i 20 de consultaţii pe zi (15 minute pentru un pacient) şi în medie o deplasare la domiciliu pe zi cu o valoare de 15 lei.

Tot ei spuneau atunci că în cazul în care la medicul de familie se prezintă o persoană fără programare, aceasta poate fi reprogramată, iar dacă cere să fie consultată în aceeaşi zi, atunci are obligaţia să aştepte să se încheie lista cu programări, după care va putea fi consultată, dar contra cost.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici