Cseke Attila: În spitalele închise nu putea fi stabilizat un pacient cu accident vascular cerebral

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de ProTV, că în spitalele închise nu putea fi stabilizat un pacient cu accident vascular cerebral, un astfel de caz fiind de competenţa spitalelor clinice universitare de urgenţă sau regionale.

81 afișări
Imaginea articolului Cseke Attila: În spitalele închise nu putea fi stabilizat un pacient cu accident vascular cerebral

Cseke Attila: În spitalele închise nu putea fi stabilizat un pacient cu accident vascular cerebral (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Spitalele închise nu puteau rezolva astfel de cazuri, nici măcar să-i stabilizeze. Erau situaţii foarte grave. Nu există niciun caz grav în Spitalul din Bălceşti sau din Băneasa care să fi fost rezolvat. În aceste zone nu există niciun caz de gravitatea celor prezentate în ultima săptămână care să fi fost rezolvat în ultimii 20 de ani", a spus ministrul Sănătăţii.

Cseke Attila a adăugat că pe specialităţile pe care le aveau spitalele închise nu putea fi stabilizat nici măcar un pacient care ar fi suferit un accident vascular cerebral.

"Un astfel de caz nu putea fi stabilizat de niciun medic de la Bălceşti, nici măcar Vâlcea. El trebuia dus la Craiova", a subliniat ministrul Sănătăţii la emisiunea "După 20 de ani".

Un bărbat de 60 de ani, din oraşul constănţean Băneasa, care avea afecţiuni cardiace, a murit, în 7 aprilie, în ambulanţa care îl transporta de la spitalul din localitate, închis la 1 aprilie, la Spitalul Judeţean Constanţa.

Un caz similar a avut loc, tot în 7 aprilie, la Bălceşti, judeţul Vâlcea, unde un bărbat de 41 de ani a murit în faţa clădirii Spitalului Orăşenesc, desfiinţat, de asemenea, de la 1 aprilie.

Cei doi pacienţi aveau boli foarte grave care nu puteau fi tratate în spitalul din Bălceşti, din Vâlcea şi, respectiv, la cel din Băneasa, din Constanţa, şi trebuia să ajungă în spitale de nivel superior, spunea, în 8 aprilie, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat.

Cele două cazuri au creat reacţii din partea localnicilor, care au protestat faţă de măsura Ministerului Sănătăţii de închidere a unor spitale.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla, le-a cerut, miercuri, celor care au scos oameni în stradă să protesteze faţă de închiderea spitalelor să înceteze aceste manifestări, precizând că măsura închiderii unităţilor sanitare trebuia luată chiar dacă nu este populară.

Pentru a demonstra că era necesar ca cele 67 de unităţi sanitare să fie închise, Cseke Attila a prezentat imagini cu o pacientă de la Centrul de Sănătate Băneasa, din judeţul Constanţa, care avusese un accident vascular cerebral şi avea escare profunde, până la os.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici