Cseke: Nu ştiam că fostul ministru al Sănătăţii şi-a asumat coplata în raport cu FMI

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a recunoscut că nu a fost de acord cu perceperea coplăţii în sistemul sanitar şi că anul trecut el strânsese şi o listă cu 11.500 de semnături împotriva acesteia, explicând că nu ştia că fostul ministru al Sănătăţii îşi asumase introducerea coplăţii faţă de FMI.

24 afișări
Imaginea articolului Cseke: Nu ştiam că fostul ministru al Sănătăţii şi-a asumat coplata în raport cu FMI

Cseke: Nu ştiam că fostul ministru al Sănătăţii şi-a asumat coplata în raport cu FMI (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Ministrul Sănătăţii Cseke Attila a recunoscut, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Oradea, că nu a fost de acord cu perceperea coplăţii în sistemul sanitar şi că, mai mult, anul trecut el strânsese şi o listă cu semnături împotriva acesteia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cseke a fost întrebat de un jurnalist de ce a acceptat în calitate de ministru al Sănătăţii introducerea coplăţii, din moment ce, anul trecut, pe vremea când era doar senator, s-a pronunţat public împotriva acesteia şi, mai mult, a strâns 11.500 de semnături de la bihoreni împotriva acesteia.

"Vă daţi seama în ce situaţie am fost pus", i-a răspuns ministrul, explicând că a acceptat postul de ministru "neştiind că obligaţia a fost asumată de fostul ministru în relaţie cu Fondul Monetar".

"Dumneavoastră ce aţi fi făcut?", a întrebat retoric Cseke Attila, adăugând că el a fost încercat de "un sentiment ciudat".

"Îţi asumi să ajuţi judeţul Bihor, inclusiv acei 11.500 de semnatari, sau să zici «nu, nu doresc să particip la asta, iar acest centru de oncologie, care e necesar şi - sper să nu fie nevoie - i-ar ajuta şi pe semnatari, să piardă sprijinul de la Ministerul Sănătăţii?", a spus el.

Cseke a afirmat că el a preferat să rămână în funcţia de ministru, după ce a pus în balanţă plusurile şi minusurile, şi că, pe de altă parte, coplata nici nu va avea un impact atât de negativ, având în vedere că sistemul funcţionează în ţări dezvoltate precum Germania sau Franţa.

El a explicat că "principalul scop al coplăţii nu este cel de a absorbi banii în sistemul de sănătate", cât de a "modera sistemul de servicii medicale".

"Azi, foarte mulţi pacienţi fug la spitale, în multe cazuri nu ar fi nevoie de servicii spitaliceşti şi ar putea să acceseze serviciile medicului de familie. În plus, resursele financiare care se plătesc rămân la prestatorul de servicii, la nivel local, deci nu la bugetul central, iar astfel pacientul poate chiar să beneficieze de pe urma lor", a conchis ministrul.

Anul trecut, în august, UDMR Bihor a reuşit să strângă, în doar câteva săptămâni, aproximativ 11.500 de semnături împotriva introducerii sistemului de coplată în sistemul sanitar, precum şi pentru clarificarea relaţiei asigurat-asigurator.

"Deputatul Derzsi Akos şi senatorul Cseke Attila vor duce semnăturile la Bucureşti, urmând să fie depuse la Parlament, la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi la Ministerul Sănătăţii. Cred că cei care sunt în funcţii de decizie vor medita asupra cererii noastre", declara, atunci, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon.

El preciza că o acţiune similară pornită în Ungaria a determinat organizarea unui referendum, în cadrul căruia cetăţenii şi-au exprimat clar dezacordul faţă de introducerea sistemului de coplată în sănătate.

Pe atunci senator, Cseke Attila afirma că în România, sistemul de coplată este "o ceaţă totală", deoarece ministrul Ion Bazac şi membrii comisiei care elaborau proiectul ofereau prea puţine informaţii cu privire la acesta.

Sistemul de coplată pentru servicii medicale va fi introdus în ianuarie 2011, a anunţat, miercuri, la Guvern, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.

Strategia Naţională de Raţionalizare a Spitalelor 2010-2012, document elaborat de către ministerul de resort, prevede introducerea coplăţii modice direct la furnizorul de servicii medicale pentru primul trimestru din 2011.

Guvernul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană să introducă sistemul de coplată pentru servicii medicale, iar ponderea scutirilor de la obligaţia de a efectua plata să nu depăşească un nivel de 40% dintre pacienţi, conform înţelegerii cu cele două instituţii.

Potrivit proiectului anunţat de minister, contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 lei pe an, astfel că pacienţii vor plăti consultaţii, investigaţii, spitalizarea până la o sumă cumulată a bonurilor de 600 lei. Peste această sumă, consultaţiile, analizele şi spitalizările vor fi gratuite.

În medicina primară, coplata pentru consultaţiile medicului de familie aferente serviciilor plătite separat va fi 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu în afara programului de lucru de 7 ore va fi 15 lei. Consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va fi plătită cu 10 lei, iar consultaţia la medicul specialist în afara programului de lucru va fi taxată cu 20 lei.

De asemenea, consultaţia efectuată de serviciul de ambulanţă, doar în cazul când aceasta reprezintă solicitare de consultaţie la domiciliu, va presupune o taxă de 20 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici