Cseke: Satu Mare este primul judeţ unde toate spitalele au trecut în subordinea autorităţilor locale

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică şi ai CJ Satu Mare au semnat luni, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, protocolul de predare-primire a celor cinci spitale, Cseke afirmând că acesta este primul judeţ unde toate spitalele au trecut în subordinea autorităţilor locale.

42 afișări
Imaginea articolului Cseke: Satu Mare este primul judeţ unde toate spitalele au trecut în subordinea autorităţilor locale

Cseke: Satu Mare este primul judeţ unde toate spitalele au trecut în subordinea autorităţilor locale (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

"Mă bucur că Satu Mare este primul judeţ din ţară în care toate spitalele sunt trecute în subordinea autorităţilor locale. Am fost şi în alte judeţe din zonă, Bihor şi Sălaj, unde au început să fie transferate spitalele. Satu Mare este într-o situaţie specială, toate spitalele trec la Consiliul Judeţean, dar există preocuparea de a prelua spitalele şi din partea consiliilor locale", a declarat ministrul Sănătăţii, după semnarea protocolului.

Cseke Attila a precizat că Ministerul Sănătăţii a preluat toate datoriile spitalelor existente la data de 31 martie 2010 şi a cerut autorităţilor judeţene să facă o evaluare şi o analiză a fiecărui spital.

"Au vorbit mulţi miniştri despre descentralizare, eu mă bucur că nu numai am vorbit, dar am şi făcut-o. Sunt şi alte demersuri care trebuie făcute de acum încolo. Am avut o strategie înainte, am dorit să reducem birocraţia şi funcţiile de conducere. Am revocat deja din funcţii 577 de directori din spitale pentru a evita cazurile în care, la unele spitale, erau cinci, şapte, opt sau chiar zece directori. Am redus numărul de paturi acolo unde am considerat că nu se justificau. Aceste măsuri ni le-am asumat noi, ca să nu lăsăm autorităţile locale să ia o primă măsură de acest fel", a declarat Cseke.

Acesta a adăugat că autorităţile locale vor decide mai bine în privinţa serviciilor de care are nevoie comunitatea.

"Descentralizarea fără transferul deciziei în problemele organizatorice şi de conducere nu e descentralizare. Cred că autorităţile locale vor decide cel mai bine deoarece ştiu care sunt problemele comunităţii, ştiu care sunt aşteptările oamenilor", a precizat ministrul Sănătăţii.

Consiliul Judeţean a hotărât luni, în cadrul unei şedinţe extraordinare, preluarea celor cinci spitale din judeţul Satu Mare, în cadrul procesului de descentralizare.

Preşedintele CJ, Csehi Arpad, a declarat că toate cele cinci spitale - Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, Spitalul TBC, Spitalul din Carei, Spitalul din Tăşnad şi Spitalul din Negreşti Oaş - au fost preluate, în primă fază, de CJ. Acesta a precizat că, pe viitor, spitalele din Carei şi Tăşnad vor fi preluate de consiliile locale din aceste oraşe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici