CSM a luat act de cererile de demisie ale procuroarei Angela Nicolae şi judecătorului Toni Neacşu

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a luat act, în şedinţa de plen de marţi, de cererile de demisie înaintate de procurorul Angela Nicolae, arestată în dosarul evaziunii fiscale de peste 70 de milioane de euro, şi de judecătorul Toni Neacşu, judecat într-o cauză de abuz în serviciu.

95 afișări
Imaginea articolului CSM a luat act de cererile de demisie ale procuroarei Angela Nicolae şi judecătorului Toni Neacşu

CSM a luat act de cererile de demisie ale procuroarei Angela Nicolae şi judecătorului Toni Neacşu

Demisiile celor doi magistraţi urmează să fie transmise de CSM preşedintelui României, care va emite decretul de eliberare a celor doi din funcţiile de procuror, respectiv de judecător.

Angela Nicolae, suspendată din magistratură, a fost arestată, alături de fiul ei, în 29 octombrie, judecătorii instanţei supreme hotărând să prelungească mandatele până la 26 decembrie. Cei doi sunt implicaţi în dosarul de evaziune fiscală în domeniul alimentar, prin care statul român ar fi fost prejudiciat cu peste 70 de milioane de euro.

Anchetatorii au stabilit că membrii grupării au derulat "operaţiuni comerciale triunghiulare scriptice", valorificând mărfuri fără forme legale pe piaţa internă, cu eludarea legislaţiei privind obligaţiile fiscale generate de TVA, impozit pe profit.

"Reuşita fraudei fiscale a fost posibilă datorită măsurilor de precauţie folosite şi sprijinului funcţionarilor fiscali ai statului român, ai organelor de urmărire penală", susţin anchetatorii.

Judecătorul Toni Neacşu, care este suspendat în prezent, a fost trimis în judecată, în 25 aprilie, fiind acuzat că a încasat nejustificat de la CSM salariu şi diurnă în valoare de aproape 67.000 de lei, pentru 48 de zile în care a lipsit nemotivat de la serviciu.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată pe Neacşu, judecător la Tribunalul Vrancea, pentru participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici