CSM: Alina Bica a dat dovadă de spirit de iniţiativă şi deschidere faţă de noi metode de investigare

Alina Bica, avizată pozitiv pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT, a dat dovadă, de-a lungul activităţii profesionale, de spirit de iniţiativă şi deschidere faţă de noi tehnici şi investigare a infracţiunilor, arată Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii în motivare.

507 afișări
Imaginea articolului CSM: Alina Bica a dat dovadă de spirit de iniţiativă şi deschidere faţă de noi metode de investigare

CSM: Alina Bica a dat dovadă de spirit de iniţiativă şi deschidere faţă de noi metode de investigare (Imagine: Razvan Chirita / MediafaxFoto)

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) notează în motivare că Alina Bica, propusă pentru şefia Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, are o vechime ca procuror de 16 ani şi patru luni, nu a fost sancţionată disciplinar în ultimii trei ani de activitate şi a fost apreciată cu calificativul "foarte bine" la ultima evaluare.

Din conţinutul proiectului de management prezentat de Bica, precum şi din prestaţia la interviul în faţa Secţiei pentru procurori a CSM "rezultă că aceasta a dat dovadă de profesionalism, de o bună cunoaştere a sistemului judiciar şi a problemelor reale cu care se confruntă acesta, în special în ceea ce priveşte activitatea DIICOT, instituţie în cadrul căreia şi-a desfăşurat activitatea în perioadele 2004 - 2009 şi 2012 - prezent", se arată în motivare.

Secţia pentru procurori a CSM a mai notat în document că Bica a indicat măsuri adecvate pentru realizarea obiectivelor pe care le-a formulat în proiect, "în scopul creşterii performanţelor DIICOT" şi "în vederea realizării unui sistem judiciar modern care să se adapteze cerinţelor Uniunii Europene".

Totodată, din modul în care şi-a prezentat proiectul rezultă că Alina Bica "şi-a însuşit capacităţile specifice actului managerial", potrivit motivării CSM.

Alina Bica şi-a prezentat proiectul de management şi a fost intervievată joi în faţa Secţiei pentru procurori a CSM, care i-a dat aviz pozitiv pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al DIICOT.

De asemnea, au primit avize pozitive Tiberiu Niţu, propus pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Bogdan Licu, nominalizat pentru postul de prim-adjunct al procurorului general şi Codruţ Olaru, care candidează pentru funcţia de adjunct al procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, propusă la şefia DNA, şi Elena Giorgiana Hosu, nominalizată la postul de adjunct al şefului DIICOT.

Avizele CSM sunt consultative şi au fost trimise, cu motivări, vineri, la Ministerului Justiţiei. Propunerile pentru ocuparea funcţiilor de conducere din Ministerul Public, însoţite de aceste avize motivate, vor fi înaintate preşedintelui Traian Băsescu, acesta având ultimul cuvânt privind numirile.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că va trimite vineri preşedintelui Traian Băsescu propunerile de numire în funcţiile de conducere din Ministerul Public.

Potrivit Legii 303/2004, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Şeful statului poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere din Ministerul Public.

Toate cele şase nominalizări au fost făcute la 3 aprilie de premierul Victor Ponta, care era atunci şi ministru interimar al Justiţiei.

Alina Bica şi-a început cariera de procuror în 1996. Din 2004, ea a fost procuror şef de birou la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organziată şi Terorism, iar apoi procuror şef de serviciu la aceeaşi instituţie, unde în prezent este delegată în funcţia de consilier al procurorului şef al DIICOT. CV-ul Alinei Bica include şi trei ani ca secretar de stat la Ministerul Justiţiei, din ianuarie 2009 până în mai 2012.

În perioada 1996-1999, Bica a fost magistrat în cadrul Parchetului Judecătoriei Sfântu Gheorghe, iar ulterior, până în 2002, la Parchetul Tribunalului Braşov. Timp de un an (2002-2003), Alina Bica a fost procuror la Parchetul Tribunalului Bucureşti, iar din 2003, la Parchetul General. Începând cu 2004, Bica a activat în cadrul DIICOT.

În septembrie anul trecut, numele Alinei Bica era vehiculat pentru funcţia de procuror general. Tot atunci, în presă era publicată o convorbire telefonică interceptată pe care aceasta ar fi avut-o cu fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, discuţie în care Bica se interesa de funcţia pe care urma să o ocupe la ANAF o cunoştinţă a ei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici