În contextul în care stenograme ale unor discuții private, purtate de fostul șef al ANPC, Cristian Popescu Piedone cu soția, Consiliul Superior al Magistraturii s-a sesizat prin Secția pentru procurori. Într-un comunicat de presă, CSM precizeză că actele din dosar nu erau publice.
„Prevederile legislative actuale au facilitat, în mod nedorit, un acces extins la conținutul unor acte procesuale în momente în care ancheta este nepublică. Mai mult decât atât, comunicarea actelor procesuale ”in extenso” unor entități care, în principiu, nu au legătură directă cu cauza penală a facilitat deseori scurgerea unor informații nepublice în presă sau pe rețele de socializare”, a transmis CSM.
Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că, în prezent au loc verificări ale Inspecției Judiciare.
„În astfel de cazuri, justiția beneficiază de instrumente interne de reglare, în acest moment Inspecția Judiciară verificând modul în care au ajuns în spațiul public fragmente din actul procesual emis de procurorul de caz. Până la finalizarea verificărilor, orice alte concluzii vehiculate în spațiul public apar ca fiind lipsite de fundament.”
Reprezentanții CSM mai precizeză că, pe de altă parte, trebuie să existe o diferență certă între modul în care acte din dosare penale ajung în spațiul public și modul în care aceste acte sunt întocmite.
„Abordarea procurorului de caz privind materialul probator, inclusiv din perspectiva oportunității, nu ar putea face obiectul unei dezbateri publice reale în acest stadiu al anchetei penale, relevanța unor aspecte reținute în actele procesuale, inclusiv a celor care, în aparență, privesc viața privată, putând fi evaluată doar la finalizarea anchetei”, se arată în comunicat.
„Reacțiile unor persoane din mediul politic generate de apariția unor stenograme care ar putea fi de natură să afecteze dreptul la viață privată a oricărei persoane poate apărea ca justificată doar dacă, prin ele însele, nu ar induce o presiune suplimentară nejustificată asupra procurorului de caz şi a instituției în care acesta activează”.
Reprezentanții CSM acuză, totodată, agresivitatea limbajului folosit de cei care comentează situația, raportat la procurorul de caz și la șeful DNA, considerând că se depășește cu mult libertatea de exprimare și ajunge în zona atacurilor la persoană.