CSM: Atitudinea preşedintului în legătură cu procesul uninominalului, inacceptabilă

Consiliul Superior al Magistraturii consideră că atitudinea manifestată de preşedintele României atunci când şi-a exprimat punctul de vedere cu privire la un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti şi în condiţiile în care instanţa de judecată nu a pronunţat încă o hotărâre este inacceptabilă

21 afișări
Imaginea articolului CSM: Atitudinea preşedintului în legătură cu procesul uninominalului, inacceptabilă

CSM: Atitudinea preşedintului în legătură cu procesul uninominalului, inacceptabilă

„Exprimarea neechivocă a preşedintelui României, în sensul că hotărârea Guvernului în legătură cu care se desfăşoară judecata cuprinde elemente de ilegalitate, reprezintă o gravă atingere adusă autorităţii judecătoreşti şi principiilor constituţionale privind independenţa justiţiei şi separaţia puterilor în stat", se arată într-un comunicat al CSM.

CSM subliniază faptul că aceste principii fundamentale au fost consacrate în mod repetat şi constant în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, care, în cauza De Haes şi Gijsels împotriva Belgiei, a statuat că: „Instanţele de judecată trebuie să se bucure de încrederea opiniei publice (…), instanţele trebuie să fie protejate împotriva unor atacuri destructive, lipsite de fundament, ţinând mai ales seama de faptul că, judecătorii sunt obligaţi la discreţie, ceea ce îi împiedică să răspundă criticilor”.

De asemenea, în cauzele Castells împotriva Spaniei, Arslan împotriva Turciei, Surek împotriva Turciei, aceeaşi instanţă de judecată europeană a reţinut că: „Într-un sistem democratic acţiunile şi omisiunile Guvernului trebuie să se supună unui control strict exercitat nu numai de autorităţile legislativă şi judecătorească, dar şi de opinia publică”.

„Aceeaşi atitudine a manifestat-o preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecător Lidia Bărbulescu, în legătură cu declaraţiile primului-ministru solicitându-i să precizeze în concret în ce constau presiunile la care a făcut referire în legătură cu cauza aflată pe rolul Curţii de Apel Bucureşti. Altfel, declaraţia reprezintă ea însăşi o presiune asupra independenţei justiţiei, inacceptabilă într-un stat de drept", se arată în comunicat.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului, că Hotărârea Guvernului prin care se stabilesc colegiile uninominale pare a nu respecta rigorile legii, ceea ce periclitează chiar introducerea noului sistem de vot şi poate genera confuzie.

PRM a contestat, în septembrie, în contencios administrativ, hotărârea de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale în vederea alegerilor parlamentare de la sfârşitul lunii noiembrie. Curtea de Apel Bucureşti a admis, miercuri, mai multe cereri de intervenţie în procesul în care PRM a cerut suspendarea hotărârii privind delimitarea colegiilor uninominale în vederea alegerilor parlamentare, instanţa fiind aşteptată să se pronunţe, joi, în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici