CSM, aviz negativ pentru propunerile lui Cătălin Rădulescu pe legile justiţiei

În plenul de joi, CSM a dat aviz negativ pentru propunerile de modificare a legilor justitiei ale deputatului Cătălin Rădulescu. Aceste propuneri vizează numirea şefilor de parchete de către Senat şi sentinţa unui apel pronunţată de magistraţi doar în favoarea inculpatului.

866 afişări
Imaginea articolului CSM, aviz negativ pentru propunerile lui Cătălin Rădulescu pe legile justiţiei

CSM, aviz negativ pentru propunerile lui Cătălin Rădulescu pe legile justiţiei

Consiliul Superior al Magistraturii a emis un aviz negativ faţă de propunerile lui Cătălin Rădulescu şi semnate de mai mulţi deputaţi de modificare a legilor justiţiei, potrivit unor surse din cadrul instituţiei.

„Preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora ar trebui să fie numiţi de Senatul României, având în vedere că acesta din urmă exercită un mandat de reprezentativitate dat de popor ca deţinător al suveranităţii naţionale. Propunerea ar trebui să aparţină ministrului Justiţiei, ca reprezentant al ministerului care veghează la respectarea puterii judecătoreşti, ca una dintre cele trei puteri statale fundamentale. De asemenea, este necesar avizul CSM, ca reprezentant al magistraţilor”, se arată în expunerea de motive a propunerii lui Cătălin Rădulescu, de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Acelaşi document prevede şi faptul că Senatul poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere enumerate anterior, aducând la cunoştinţa CSM motivele.

De asemenea, în propunere se menţionează şi revocarea din funcţie a şefilor de parchete.

„Revocarea din funcţie a preşedintelui, a vicepreşedintelui sau a preşedinţilor de secţii ai Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se face de către Senatul României la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii”, mai arată documentul.

Pe ordinea de zi a CSM s-a mai aflat şi propunerea aceluiaşi deputat de a modifica Legea 304/2004 privind organizarea judiciară.

„Art. 24 – (1) Completele de 5 judecători soluţionează apelurile şi cererile în cauzele judecate în prima instanţă de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi judecă şi în alte cauze date în competenţa lor prin lege, precum şi ca instanţă disciplinară. (2) Apelul prevăzut la alin. (1) nu poate fi declarat decât în favoarea inculpatului”, se arată în expunerea de motive.

Totodată, a fost înaintat CSM şi documentul cu propunerea Legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea CSM.

Potrivit documentului, iniţiatorii propun ca inspectorii judiciari să fie numiţi în funcţie de inspectorul-şef, în urma unui concurs, pentru un mandat de 9 ani. dintre judecătorii şi procurorii care au o vechime de cel puţin 12 ani în magistratură, care au cel puţin grad de curte de apel sau parchet de pe lângă curte de apel şi au avut calificativul „foarte bine” la ultimele trei evaluări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici