CSM precizează că anchetele în stadiul de urmărire penală au caracter preponderent nepublic

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) precizează, miercuri, că anchetele penale au carcater preponderent nepublic şi că reprezentanţii parchetelor nu au obligaţia de a comunica actele de urmărire penală pe care le efectuează, indiferent de calitatea persoanelor cercetate.

11 afișări

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, a declarat, marţi, după audierea în Comisia de apărare din Cameră, că este nevoie de o intervenţie legislativă prin care să se evite, pe viitor, cazuri precum cel al numirii lui Cornel Şerban la DGIPI, el vorbind de o avizare prealabilă.

"Consiliul Superior al Magistraturii recomandă abţinerea de la exprimări neconforme normelor constituţionale şi prevederilor Codului de procedură penală, deoarece actele de urmărire penală au caracter preponderent nepublic", se arată în comunicatul CSM.

De asemenea, Consiliul sublinează că reprezentanţii parchetelor nu au obligaţia informării nici unui reprezentant al altor autorităţi publice în legătură cu actele de urmărire penală pe care le efectuează, indiferent de calitatea persoanei care cercetată.

"Discursurile publice trebuie să se limiteze la aplicarea principiilor constituţionale ale separaţiei şi echilibrului puterilor în stat. Consiliul Superior al Magistraturii asigură independenţa magistraţilor şi este singurul garant al respectării acestui principiu fundamental unui stat de drept", se mai arată în documentul citat.

Convenţia de la Havana adoptată de Congresul al VIII-lea al ONU prevede că "statele veghează ca procurorii să-şi îndeplinească atribuţiile profesionale în deplină libertate, fără a face obiectul unor intimidări, hărţuiri, fără a suferi ingerinţe nefondate şi fără a li se angaja, în mod nejustificat, responsabilitatea civilă, penală sau de altă natură".

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, a mai spus, în urmă cu o zi, că este nevoie de o intervenţie legislativă.

"S-a ridicat problema necesităţii avizării de către instituţiile statutului a persoanelor care ocupă o funcţie de demnitate - secretar şi aşa mai departe, în sus - astfel încât, în momentul numirii, să nu existe niciun fel de posibilitate ca cineva să se afle într-o situaţie neplăcută", a precizat Nica, la ieşirea de la audieri.

El a arătat că au fost prezentate şi puncte de vedere diferite, invocându-se faptul că actele premergătoare se desfăşoară sub un secret absolut. "Dacă s-ar şti că se cere avizul şi cineva spune că avizul ar fi negativ, s-ar încălca principiul stabilit prin lege al secretului actelor premergătoare şi atunci cine ar da acea informaţie ar intra şi el sub incidenţa legii", a adăugat Nica.

Întrebat dacă aceasta a fost motivaţia DNA pentru faptul că nu l-a informat în privinţa lui Cornel Şerban, Nica a precizat: "Nu. Acest lucru mi l-a spus procurorul general al DNA. Mi-a spus foarte clar că aceste date nu au putut să fie furnizate şi nu vor fi furnizate niciodată pentru că ele ţin de secretul actelor premergătoare, de secretul urmăririi penale şi, pentru că nu se doreşte prejudicierea unei anchete care se află în curs, niciodată nu va da aceste informaţii".

Nica a mai spus că membrii Comisiei de apărare s-au întrebat cum se va proceda pe viitor, astfel încât situaţii de genul celei de la DGIPI să nu se mai întâmple.

"Membrii comisiei au rămas să delibereze, să caute o soluţie legislativă. Din discuţii am înţeles că soluţia care se prefigurează este aceea a obligativităţii prin lege de a se da aceste avize. Este o formulă de tipul celei care se aplică la informaţiile clasificate", a mai spus Nica.

Şeful DGIPI Cornel Şerban, şeful Diviziei de Operaţiuni din DGA, Petre Pitcovici, omul de afaceri Puiu Popoviciu şi Ioan Alecu, fost rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti sutn cercetaţi de DNA, procurorii cerând arestarea preventivă a primilor trei.

Curtea de Apel Bucureşti a decis cercetarea acestora în libertate, recursul judecându-se, miercuri, la instanţa supremă.

Potrivit unui comunicat remis, în 25 martie, de DNA, Cornel Şerban este acuzat de favorizare a infractorului şi folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine de foloase.

Cornel Şerban fusese numit la şefia DGIPI în 15 martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici