CSM sesizează Inspecţia Judiciară în cazul afirmaţiilor lui Antonescu, Iliescu şi Ponta

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat, joi, Inspecţia Judiciară în legătură cu afirmaţiile publice "de natură să afecteze independenţa justiţiei" făcute de preşedintele interimar, Crin Antonescu, preşedintele onorific al PSD, Ion Iliescu, şi primului ministru Victor Ponta.

1331 afișări
Imaginea articolului CSM sesizează Inspecţia Judiciară în cazul afirmaţiilor lui Antonescu, Iliescu şi Ponta

CSM sesizează Inspecţia Judiciară în cazul afirmaţiilor lui Antonescu, Iliescu şi Ponta (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Astăzi, 16 august 2012, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea dispunerii şi efectuării de verificări privind posibila încălcare a independenţei justiţiei prin afirmaţiile publice de dată recentă ale domnului Crin Antonescu - preşedinte interimar al României, ale domnului Ion Iliescu - preşedinte onorific al Partidului Social Democrat, precum şi ale domnului Victor Ponta, prim-ministru al României", se arată într-un comunicat de presă al CSM.

Sesizarea Inspecţiei Judiciare vizează, în special, intervenţiile publice ale lui Crin Antonescu şi Victor Ponta în calitate de reprezentanţi la vârf ai autorităţii de stat şi ale lui Ion Iliescu, în calitate de lider politic cu influenţă şi aderenţă în rândul societăţii, care au făcut "susţineri şi declaraţii nepermise într-un stat democratic şi cu ignorarea profundă a principiilor constituţionale ale separaţiei puterilor în stat".

"Elemente din discursul public al acestora prezintă un potenţialul de intimidare şi decredibilizare a justiţiei, ca putere a statului, fără precedent în istoria post-decembristă a României. Conducerea CSM a hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării de verificări în ceea ce priveşte posibila afectare a independenţei justiţiei şi a principiilor statului de drept, ca urmare a declaraţiilor acestora care vizează cercetările penale efectuate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie  în legătură cu  modalitatea de organizare şi desfăşurare a referendumului din data de 29 iulie 2012", a precizat CSM.

Preşedintele CSM, Alina Ghica, arată, în solicitarea transmisă inspectorului şef al Inspecţiei Judiciare, că cere dispunerea şi efectuarea unor verificări cu privire la apărarea independenţei sistemului judiciar, ca urmare a prezentării, pe mai multe posturi de televiziune şi în presa scrisă şi on-line din ţară, a unor afirmaţii făcute de Crin Antonescu, Ion Iliescu şi Victor Ponta.

În 15 august, Ion Iliescu a postat pe blogul personal mesaje cu următorul conţinut: "Nu credeam că, după Revoluţia din Decembrie 1989, îmi va fi dat să asist la asemenea manifestări de un primitivism feroce - procurori care dau năvală peste oameni în case, în mediul rural, pentru a-i chestiona dacă au fost la vot pentru Referendum. În ce lume trăim ?!!! De unde au răsărit asemenea specimene, venite parcă din grote primitive? Dar, mai ales, cine i-a trimis într-o asemenea misiune ?..... Prin asemenea acte se subminează autoritatea instituţiei în percepţia opiniei publice, a cetăţenilor - care văd cum o instituţie creată pentru a apăra «ordinea de drept, … , drepturile şi libertăţile cetăţeneşti» - se transformă în instrument de intimidare şi de acţiune împotriva cetăţenilor! Dintr-un instrument de apărare a democraţiei şi a libertăţilor cetăţeneşti, riscă să se transforme într-un instrument de reprimare a libertăţilor, pus în slujba unor interese înguste, în cazul de faţă - în slujba unui om cu tendinţe autoritare, care a pierdut sprijinul şi încrederea cetăţenilor ....", scrie preşedintele CSM în solicitare.

Tot în 15 august, preşedintele interimar, Crin Antonescu, a afirmat, în cadrul unei declaraţii de presă, că : " ...Există sentimentul exprimat de mulţi dintre cetăţeni, de mulţi oameni din societatea civilă, de jurnalişti, de comentatori că este o anchetă fără precedent, cu un scop politic şi îi are în vedere pe cei care s-au prezentat la vot la acest referendum. Eu nu formulez niciun fel de acuzaţie la adresa Parchetului General şi la măsurile pe care acesta le întreprinde. Nici eu, nici altcineva nu împiedicăm desfăşurarea acestor cercetări. Având în vedere modalitatea fără precedent, faptul că acest Parchet, cu aceşti conducători, cu prilejul altor alegeri, altor plângeri formulate în legătură cu posibile fraude electorale, nu a acţionat aproape deloc în asemena proporţii, cred că este necesar şi cer, pe această cale, procurorului general să ofere explicaţii publice în legătură cu natura, cu mijloacele şi cu scopul acestei cercetări.... Eu nu am îndoieli că toţi procurorii care efectuează cercetări în aceste zile au o acoperire legală. Este o chestiune asupra căreia cred că şeful acestei instanţe, Parchetul General, are datoria să lamurească opinia publică. Pentru că, altfel, poate să existe şi să se extindă sentimentul că Parchetul acţionează în sensuri politice, că Parchetul este preocupat de oamenii care s-au prezentat la vot, că există pericolul ca secretul votului să se extindă. Este un lucru inacceptabil, în sensul în care afectează dreptul cetăţenesc fundamental şi este inacceptabil, în măsura în care efectul său este de descurajarae a cetăţenilor de a mai participa la activităţi de scrutin. Ar fi un act anti-democratic....", se mai arată în documentul citat.

În aceeaşi zi, premierul Victor Ponta a afirmat, în cadrul unei intervenţii telefonice în direct la postul de televiziune Antena 3: "...Voi participa luni la şedinţa convocată de preşedinta CSM, unde voi pune pe ordinea de zi discuţia despre abuzurile procurorilor, pentru că eu nu mă feresc să spun, este vorba de nişte abuzuri... măcar prin faptul că procurorii DNA nu au competenţa să ancheteze decât fapte de corupţie, nu fapte ce ţin de legea referendumului (...) E un atac la democraţie să îi anchetezi pe cei 8,5 milioane de români care şi-au exercitat un drept constituţional de a vota...", scrie Alina Ghica în sesizare.

Preşedintele CSM mai arată că declaraţiile acestora au fost preluate de numeroase publicaţii, în conţinutul unor articole de presă  în care au fost analizate şi dezbătute aspecte care vizează cercetările penale efectuate de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu modalitatea de organizare şi desfăşurare a referendumului din 29 iulie.

"Mesajele publice ale celor doi reprezentanţi marcanţi ai vieţii politice româneşti promovează, direct şi fără echivoc ideea că justiţia este aservită politic sau, mai mult, controlată politic. Aşa-zisa implicare politică a fost accentuată prin trimitere la diferiţi lideri politici, la comanda cărora s-ar efectua, de către procurori, presupuse abuzuri în anchetele pe care Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le efectuează în legătură cu modalitatea de organizare şi desfăşurare a referendumului din data de 29 iulie 2012. Toate aceste aspecte pun în discuţie atât independenţa magistraţilor, cât şi a sistemului judiciar în ansamblul său, conturându-se ideea unei justiţii care nu corespunde standardelor europene şi care răspunde la comenzi politice", a mai arătat preşedintele CSM.

Totodată, aceste aspecte crează "o presiune cu potenţial de intimidare şi decredibilizare a instituţiilor din justiţie şi a corpului procurorilor români, ce pot induce la nivelul societăţii atitudini de sfidare şi aversiune cu efect de escaladare a tensiunilor politico-sociale existente şi de subminare a statului de drept", a mai arătat preşedintele CSM în sesizare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici