Cum a reuşit Asociaţia din casa ministrului Muncii să ia 500.000 de euro, deşi nu îndeplinea condiţiile UE

Ministrul Muncii, Ioan Nelu Botiş, a avut ideea înfiinţării Asociaţiei Parteneriat Euroactiv Bistriţa (APEB), în 14 septembrie 2007. De atunci (de la înfiinţare) şi până în prezent, APEB nu a depus niciun bilanţ contabil la ANAF. Există o sancţiune pecuniară (între 400 şi 5.000 de lei) pentru nerespectarea acestei obligaţii fiscale, însă problema majoră e alta: prezentarea bilanţului contabil cu viza ANAF este condiţie obligatorie la accesarea fondurilor europene.

33 afișări
Imaginea articolului Cum a reuşit Asociaţia din casa ministrului Muncii să ia 500.000 de euro, deşi nu îndeplinea condiţiile UE

Cum a reuşit Asociaţia din casa ministrului Muncii să ia 500.000 de euro, deşi nu îndeplinea condiţiile UE (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

În septembrie 2010, deputatul Botiş a fost numit ministru al Muncii. În octombrie 2010, APEB a depus dosarul pentru accesarea fondurilor europene şi, în mai puţin de o lună, primeşte 450.000 de euro nerambursabili (1,9 milioane de lei), la care se adaugă 187.700 de lei de la bugetul de stat. Banii europeni au fost accesaţi prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), administrat de subunitatea Ministerului Muncii, AMPOSDRU.

Ce îl leagă pe ministrul Botiş de APEB

În prezent, ministrul Botiş este conexat cu APEB prin faptul că:

1. Soţia sa, Ligia Boţiş este consilier APEB, remunerat cu 8.400 de lei lunar (brut);

2. Consiliera sa de presă, Alina Gabriela Căpraru reprezintă APEB la diverse evenimente, precum Bursa locurilor de Muncă, este managerul proiectului Şansa la demnitate pe care s-au luat banii europeni de către APEB şi totodată managerul fundaţiei cu acelaşi nume (Şansa la demnitate), membră APEB

3. Consilierul personal al ministrului Botiş, Ioan Iany Moroşanu este şi el pe ştatul de plată al APEB, primind aceeaşi sumă cu a d-nei Botiş (8.400 de lei brut, lunar).

4. Conform propriilor sale afirmaţii, din luna august 2010, APEB îşi are sediul în locuinţa ministrului Botiş. În contractul de finanţare europeană este trecut sediul APEB actual, din locuinţa ministrului Muncii.

5. Numărul de telefon mobil la care răspundea, cel puţin până de curând, ministrul Botiş era trecut şi la datele de contact ale asociaţiei.

Citeşte mai multe despre asociaţia ministrului Botiş pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici