Cum explică ministrul Justiţiei ordonanţele date fără aviz de Guvernul Orban

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a spus, marţi, în timpul audierii în comisiile reunite ale Parlamentului, că adoptarea ordonanţelor de urgenţă fără avizul Consiliului Legislativ este o cutumă a tuturor Guvernelor.

1045 afișări
Imaginea articolului Cum explică ministrul Justiţiei ordonanţele date fără aviz de Guvernul Orban

Cum explică ministrul Justiţiei ordonanţele date fără aviz de Guvernul Orban

„Aşa au făcut toate Guvernele. Cele care nu aveau avizul Consiliului Legislativ, le primeau pe loc. Întrebarea care trebuie să se pună este de ce de când au fost primite avizele la Consiliu şi până a căzut Guvernul, nu au fost primite acele avize. Problema care a apărut, dacă vrem să spunem adevărul, că sedinţa s-a terminat târziu, Consiliul nu mai funcţiona şi a doua zi, timp de 6 ore, nu a funcţionat nimic la Consiliul Legislativ. Vor mai fi Guverne, inclusiv ale dumneavoastră, în situaţii critice şi nu vor putea lua decizii", a spus Cătălin Predoiu, la audierea în comisiile reunite ale Parlamentului.

Ministrul propus pentru Justiţie a mai spus, marţi, tot la audieri, că pensiile speciale sunt o problemă şi că trebuie găsite soluţii tehnice.

„Nu trebuie să mai avem pensii care să depăşească salariul. Nu trebuie să se mai cumuleze salariul din ultimele luni cu alte venituri. Nu poţi să te uiţi nici la pensii care ajung fie la de două ori salariul, nici la afectarea statutului judecătorilor. Aceste pensii de serviciu trebuie să fie de un nivel cât mai apropiat de nivelul aflat în plată în perioada serviciului, având în vedere restricţiile judecătorilor”, a precizat Predoiu.

Cât despre solicitarea adresată Comisiei Europene de 4 asociaţii de magistraţi din România de a reface raportul MCV pe anul 2019 pentru ţara noastră, Predoiu a spus că cele expuse de judecători şi procurori trebuie dovedite.

Patru asociaţii de judecători şi procurori - AMR, AJADO, UNJR şi AMR – susţin că raportul MCV din 2019 trebuie refăcut, deoarece nu face referire la abuzurile din justiţie. Magistraţii le-au spus experţilor internaţionali că rapoartele MCV nu au făcut referire la întregul sistem judiciar, ci doar la progresele înregistrate în ceea ce priveşte lupta anticorupţie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici