Anul universitar 2020-2021 se va deschide cu amfiteatrele goale la ASE şi SNSPA. Cum se vor desfăşura cursurile în primul semestru

  • Se apropie deschiderea anului universitar 2020-2021
  • Studenţii şi cadrele didactice aşteaptă decizia care-i va trimite ori în amfiteatre ori în faţa device-urilor
  • În contextul actual, ASE şi SNSPA au anunţat că primul semestru se va desfăşura online
6451 afișări
Imaginea articolului Anul universitar 2020-2021 se va deschide cu amfiteatrele goale la ASE şi SNSPA. Cum se vor desfăşura cursurile în primul semestru

FOTO: Facebook Academia de Studii Economice din Bucureşti

În pragul deschiderii şcolilor pentru elevii din mediul preuniversitar, şi studenţii aşteaptă cu nerăbdare informaţiile oficiale legate de forma în care vor relua studiile începând cu 1 octombrie.

Decizia nu afectează doar modul în care se desfăşoară cursurile, fizic sau online, ci are implicaţii profunde în viaţa studenţilor care, deseori, încep în luna septembrie goana după chirii şi locuri de muncă în oraşul unde studiază. 

În timp ce unele instituţii nu au adoptat încă o poziţie clară faţă de controversatul subiect al întoarcerii pe băncile facultăţii, Academia de Studii Economice din Bucureşti a anunţat joi că primul semestru al anului universitar 2020-2021 va avea loc exclusiv online.

„Senatul ASE, reunit în Şedinţă extraordinară în data de 9 septembrie a.c., în urma unei largi dezbateri la care au participat membrii acestui for, a decis, cu votul unanim al celor 78 de membri prezenţi (83% din totalul membrilor), ca activităţile didactice de predare şi seminarizare aferente programelor de studii universitare de licenţă, masterat, doctorat, programelor postuniversitare şi de dezvoltare profesională continuă să se desfăşoare în format EXCLUSIV ONLINE în semestrul I al anului universitar 2020-2021”, este mesajul publicat pe pagina oficială de Facebook a Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Textul complet al Deciziei poate fi consultat AICI.

Vestea i-a bulversat pe unii dintre studenţi, care şi-au exprimat nemulţumirea faţă de decizia luată. „Superb. Cei de generală şi gradiniţă merg fizic şi noi nu”, „o astfel de decizie ne va afecta cel mai mult pe noi, studenţii. Ne bucurăm sa auzim cum şcolarii, cei de la grădiniţa merg la ore, dar noi cei de facultate stam acasa, se consideră ca cei mai mici sunt mai organizaţi şi pot respecta normele de siguranţă mai mult decât noi? Macar dacă cursurile online s-ar lua in serios.. asta nu e facultate, este doar un program la care participăm cu prezenţa de după un calculator şi nu rămânem cu nimic deoarece explicaţia se pierde o data cu netul ce pică sau semnalul prost”, au scris unii utilizatori ai platformei de social media, în timp ce alţii i-au contrazis cu o doză de ironie: „Ce oameni contrariaţi că nu pot da party în cămin, că nu au motiv să plece de acasă să scape de părinţi. Nu îmi spuneţi voi mie că vă duceaţi la facultate dacă era în format fizic, dintr-o serie de 100 abia sunt 15 prezenţi. Liniştiţi-vă, cine vrea să înveţe, învaţă şi online.”

Şi la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) s-au luat măsuri pentru începerea anului universitar, decizia finală fiind ca activităţile didactice din primul semestru să se desfăşoare în sistem online.

„În funcţie de evoluţia pandemiei din această toamnă, anumite activităţi didactice se pot desfăşura cu participarea fizică a studenţilor şi cadrelor didactice, respectând toate măsurile de siguranţă stabilite de autorităţi în acest sens. Însă, decizia va fi luată individual, în funcţie de disciplină şi anul de studii”, se precizează în comunicatul SNSPA.

În ceea ce priveşte situaţia cazării la cămin, acestea „vor păstra acelaşi regim ca cel din semestrul al II-lea al anului universitar 2019-2020, asigurându-se condiţiile de cazare doar pentru studenţii străini aflaţi deja în România (români de pretutindeni, cetăţeni din state non-UE), şi studenţii SNSPA, proveniţi din centrele de plasament.”

În acelaşi comunicat este anunţată şi majorarea burselor sociale pe perioada studiilor online: „Conducerea SNSPA a aprobat majorarea cu 20% a burselor sociale, pe întreaga perioada în care activităţile didactice se vor desfăşura online, pentru acoperirea unor cheltuieli legate de conectivitate (echipamente, abonamente pentru servicii de acces la Internet etc.).”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici