Cumpărătorii ar plăti maxim 10.000 euro în plus pe o locuinţă nouă faţă de una veche în aceeaşi zonă

Peste trei sferturi din tranzacţiile pe piaţa rezidenţială sunt cu locuinţe vechi, cele mai multe cu preţuri în jurul a 60.000 euro, iar cumpărătorii sunt dispuşi că plătească cu până la 10.000 euro în plus pentru un apartament nou, faţă de unul vechi, din aceeaşi zonă, potrivit Coldwell Banker.

23 afișări
Imaginea articolului Cumpărătorii ar plăti maxim 10.000 euro în plus pe o locuinţă nouă faţă de una veche în aceeaşi zonă

Cumpărătorii ar plăti maxim 10.000 euro în plus pe o locuinţă nouă faţă de una veche în aceeaşi zonă (Imagine: Mediafax Foto)

Mai mult de jumătate din tranzacţii sunt încheiate prin programul "Prima Casă", apartamentele care înregistrează cele mai bune vânzări încadrându-se sau fiind apropiate ca preţ de plafonul de 60.000 de euro, deşi potenţialii cumpărători ar fi dispuşi să plătească cu până la 10.000 de euro în plus pentru un apartament nou, faţă de unul vechi, dacă este situat în aceeaşi zonă, se arată într-un comunicat al Coldwell Banker Affiliates of Romania, una dintre cele mai active companii locală de consultanţă pe segmentul rezidenţial.

"În ceea ce priveşte perioada imediat următoare, dacă măsurile de austeritate nu au determinat deja o prăbuşire a preţurilor, în adevăratul sens al cuvântului, e puţin probabil să asistăm la ajustări semnificative în absenţa altor reduceri salariale sau a livrării pe piaţă a unui portofoliu vast de locuinţe preluate de către băncile finanţatoare", a declarat, în comunicat, Valentin Ilie, director executiv al Coldwell Banker Affiliates of Romania.

În opinia sa, pe termen mediu vor conta însă şi deciziile luate de către dezvoltatorii proiectelor noi, finalizate parţial sau integral, în contextul în care 80%-90% din tranzacţiile încheiate în acest moment sunt cu locuinţe vechi.

Pe de altă parte, Coldwell Banker Affiliates of Romania apreciază că preţurile de tranzacţionare au înregistrat o scădere medie de 10% în ultimele patru luni.

Dacă în privinţa preţurilor solicitate de către proprietari scăderea a fost de circa 5-8% , în zona preţurilor finale de tranzacţionare reducerea înregistrată a fost chiar mai importantă. Proprietăţile scoase la vânzare îşi găsesc mai greu un cumpărător, astfel că vânzătorii sunt forţaţi să scadă mai mult preţurile de tranzacţionare.

"Negocierile dintre vânzători şi cumpărători durează mai mult, în special după anunţul de reducere a salariilor bugetarilor coroborat cu celelalte măsuri adoptate recent de autorităţi", a declarat Alexandru Pricop, managing partner al sucursalei Coldwell Banker Banu Manta, una dintre cele nouă sucursale imobiliare din Bucureşti ale companiei.

Preţurile obţinute de către vânzătorii de locuinţe sunt, potrivit Coldwell, în medie cu 8% mai mici faţă de cele publicate în anunţurile iniţiale de vânzare.

Coldwell Banker Affiliates of Romania oferă servicii de consultanţă, brokeraj şi management al proprietăţilor imobiliare pe toate segmentele pieţei: rezidenţial, birouri, industrial, terenuri şi investiţii. Compania are în prezent treisprezece sucursale - nouă în Bucureşti şi câte una în Arad, Braşov, Câmpulung şi Piatra Neamţ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici