Cursuri de reciclare la Oradea. Profesori din opt ţări au scris primul manual despre tratarea biomasei

  • Cursurile vor fi aplicate în companii pentru specializarea angajaţilor şi în şcoli.
  • Proiectul Bio-Competences a fost iniţiat de o Universitate din Praga.
  • Oradea este unul dintre puţinele oraşe din ţară care are o staţie de compostare.
  • Compania de profil Eco Bihor spune că nu are de unde să angajeze muncitori calificaţi.
262 afișări
Imaginea articolului Cursuri de reciclare la Oradea. Profesori din opt ţări au scris primul manual despre tratarea biomasei

Cursuri de reciclare la Oradea. Profesori din opt ţări au scris primul manual despre tratarea biomasei

Tratarea deşeurilor va fi o problemă tot mai accentuată la nivel global.

În România, lipsa de personal specializat şi a unei infrastructurii se resimt din plin. Suntem codaşii Europei în ceea ce priveşte reciclarea, dar vine o rază de speranţă în acest sens. Mai exact, mai mulţi profesori din opt ţări, printre care şi România, au scris primul curs de calificare pentru valorificarea biodeşeurilor.
 
Elevii unei clase de resurse naturale şi protecţia mediului, de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazu din Oradea, au participat deja la o lecţie a cursului.
 
„Ei sunt formaţi pentru un anumit domeniu sau se formează în urma studierii profilului, obţin o calificare în acest domeniu, bineînţeles, deocamdată nu şi pentru a lucra această biomasă. Acum sa vedem ce o să se întâmple pe viitor, probabil că pornind de la elevi şi de la astfel de cursuri făcute în şcoli va veni şi cererea firmelor de a avea aceste persoane specializate”, a spus Szuiogan Nadia, Colegiul Tehnic Mihai Viteazu.
 
Ne alăturăm şi noi astfel eforturilor unor ţări care sunt cu mult înaintea noastră, precum Danemarca sau Belgia. Profesoara Delia Mela, parte a echipei de proiect din Oradea, spune că cele şapte module vin în sprijinul angajatorilor în domeniu, dar şi în ajutorul şcolilor si universităţilor tehnice de profil.
 
„Ele încep cu o scurtă introducere a domeniului, dar merg extrem de tehnic, iar în final se ajunge la partea de probleme rezolvate prin mentenanţă. În nomenclatorul meseriilor, la nivelul parlamentului european nu exista poziţii care să denumească specialişti în procesarea biomasei, in domenul de reciclare a deşeurilor”, a spus Delia Mela.
 
Andrei Coşuleanu, presedintele unei asociatii de mediu, spune că  un astfel de curs ar trebui categoric inclus în educaţia superioară din România. Este foarte important să putem avea nişte oameni care înţeleg cum se combină deşeurile între ele. Mai ales că în România, peste 90% din deşeurile municipale generate de populaţie sunt colectate în amestec, potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale pentru Mediu.
 
„România reciclează sub 15%, categoriile de deşuri sunt împărţite. Nu ştim exact ce se întamplă cu deşeurile reciclabile umede, compostul, pentru că în România nu am avut o lege până acum, nu avem un standard de compost, dar trebuie să ne oprim la acest capitol important din domeniul reciclării şi să îl facem să funcţioneze în următorii ani”, a spus preşedintele Act for Tomorrow.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici