Cursuri suspendate în şcoli şi sute de persoane blocate pe drumuri înzăpezite

Condiţiile meteorologice din ultimele zile au afectat grav activitatea mai multor instituţii de învăţământ la nivel naţional. Totodată, ninsorile şi temperaturile scăzute înregistrate în ultima vreme au îngreunat sau chiar blocat traficul pe diverse drumuri judeţene. În Botoşani cursurile din toate şcolile au fost suspendate iar 316 persoane au rămas înzăpezite. În Vaslui peste 70 de instituţii de învăţământ au fost închise deoarece drumurile pe care se poate face accesul la acestea sunt înzăpezite.

412 afișări
Imaginea articolului Cursuri suspendate în şcoli şi sute de persoane blocate pe drumuri înzăpezite

Cursuri suspendate în Instituţiile de învăţământ din ţară şi sute de persoane blocate pe drumuri înzăpezite (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

59 de unităţi şcolare din Iaşi şi-au suspendat cursurile â

Un număr de 59 de unităţi de învăţământ din judeţul Iaşi au fost închise joi, cursurile fiind suspendate, din cauza drumurilor blocate în urma ninsorilor abundente şi a viscolului. 

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, Camelia Gavrilă, a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX că în 59 de şcoli sau structuri ale unor şcoli din mediul rural cursurile au fost suspendate joi, în condiţiile în care atât elevii, cât şi profesorii nu au putut ajunge la ore, din cauza ninsorilor abundente şi a viscolului.

"În zona Paşcani sunt cele mai multe probleme. De asemenea, în comunele din jurul oraşului Târgu Frumos sunt multe şcoli închise. Şi la Răducăneni sau Sireţel sunt probleme serioase din cauza drumurilor impracticabile”, a spus Camelia Gavrilă.

Ea a precizat că situaţia se schimbă de la oră la alta, însă a apreciat că mare parte dintre aceste unităţi de învăţământ vor rămâne închise şi vineri.

"Deciziile se iau la nivelul fiecărei şcoli. Dacă sunt doar zile în care s-au pierdut cursurile, atunci orele nu vor fi recuperate, pentru că materia poate fi condensată. Dacă însă vor fi trei sau patru zile de întrerupere, atunci este posibil ca orele să fie recuperate", a afirmat Camelia Gavrilă, şeful ISJ Iaşi.

Joi dimineaţă, 19 drumuri judeţene erau blocate din cauza zăpezii în judeţul Iaşi, în timp ce pe restul drumurilor de judeţ se circula cu dificultate

În Bistriţa mai multe microbuze şcolare nu au putut transporta elevii din cauza zăpezii 

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de SC Lucrări Drumuri şi Poduri SA, firma care are contract pentru deszăpezirea drumurilor judeţene din Bistriţa-Năsăud, în urma ninsorilor parţial viscolite din ultima vreme, stratul de zăpadă a crescut, mai ales în sudul şi nord-estul judeţului.

"Din cauza vremii nefavorabile şi a drumurilor acoperite de zăpadă, mai multe microbuze şcolare nu au putut duce elevii la unităţile de învăţământ. Este vorba de cele care circulă pe traseele Albeştii Bistriţei - Dipşa, Neţeni - Domneşti (DJ 154D), Ruştior - Sebiş (DJ 154C). S-a circulat cu dificultate pe DJ 162 Teaca - Archiud, DJ 172J Rodna -Valea Vinului şi DJ 162 Sânmihaiu de Câmpie - Visuia", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, joi, toate drumurile judeţene sunt deschise circulaţiei, după ce s-a intervenit cu 20 de autovehicule cu lamă şi sare şi cu trei semigredere tractate, plus materiale antiderapante în zonele de pantă, curbe şi intersecţii.

Inspectorul general-adjunct Mihai Mureşan de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că a luat legătura cu directorii de şcoli care l-au informat că, în unele cazuri, elevii navetişti au ajuns la şcoală cu mijloace de transport în comun, iar în altele au rămas acasă.

"La Albeştii Bistriţei, de exemplu, nu a putut merge microbuzul, dar elevii au ajuns la cursuri cu mijloace de transport în comun. Se pare că autobuzele au putut circula. Alţi directori spun că mai sunt copii navetişti absenţi, dar nu într-un număr foarte mare", a declarat Mihai Mureşan.

Joi, în Bistriţa-Năsăud nu este nicio şcoală care să aibă cursurile suspendate.

În judeţ, cel mai consistent strat de zăpadă, de 45 de centimetri, se înregistrează la Anieş, la poalele Munţilor Rodnei. 

În Suceava se menţin restricţii de circulaţie pe DN 29 şi DN 29 A 

Restricţiile de circulaţie pentru autovehiculele de tonaj greu pe DN 2 spre Vama Siret şi pe DN 17 A, în judeţul Suceava, au fost ridicate, dar se menţin pe DN 29 Suceava-Botoşani şi şi pe DN 29 A Suceava-Zvoriştea, iar 15 şcoli şi 11 grădiniţe din localităţi din estul judeţului sunt închise. 

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că, joi la prânz, mai erau închise circulaţiei trei drumuri judeţene pe care însă se acţionează cu utilaje de deszăpezire, urmâmnd să fie redeschise în cursul după-amiezii.

El a precizat că restricţiile de circulaţie pentru autovehiculele de tonaj greu pe DN 2 spre Vama Siret şi pe DN 17 A au fost ridicate, menţionând că restricţiile se menţin pe DN 29 Suceava-Botoşani şi pe DN 29 A Suceava-Zvoriştea.

Potrivit sursei citate, autorităţilor au grijă ca persoanele care necesită dializă să fie transportate la spital.

"Niciun dializat nu e blocat. Am intervenit cu jandarmii, cu ISU şi cu primarii din localităţi şi am reuşit transportarea tuturor pacienţilor la spital", a spus prefectul.

El a mai declarat că 15 şcoli şi 11 grădiniţe din localităţi situate în estul judeţului au cursurile suspendate.

Totodată, 136 de gospodării din şapte localităţi nu sunt alimentate cu energie electrică în urma unor deranjamente colective determinate de viscol, intervenindu-se pentru remedierea avariilor.
 

Cursurile la toate şcolile din Botoşani, închise din cauza ninsorii  

Cursurile au fost suspendate, joi, în toate unităţile de învăţământ din judeţul Botoşani, din cauza ninsorii şi a temperaturilor scăzute, în timp ce peste 300 de persoane, care au rămas blocate în maşini pe drumuri din judeţ, au fost cazate peste noapte în şcoli sau în sedii de Poliţie. 

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Botosani a anunţat suspendarea cursurilor în toate unităţile de învăţământ din judeţ, din cauza înrăutăţirii vremii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Totodată, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani a anunţat că, în decurs de 15 ore, la dispeceratul integrat pentru situaţii de urgenţă s-au înregistrat 134 de apeluri din partea şoferilor rămaşi înzăpeziţi pe drumuri naţionale, judeţene sau comunale.

Astfel, 316 persoane, pasageri în autoturisme sau în mijloacele de transport în comun, au rămas blocate în zăpadă, fiind cazate în noaptea de miercuri spre joi în sediul Direcţiei Judeţene de Tabere Botoşani, la primăriile Darabani şi Ungureni, în şcolile din Ştefăneşti, Dumbrăviţa din comuna Ibăneşti, Victoria (Stăuceni), la sediul Poliţiei de Frontieră din Româneşti, Căminul de Bătrâni Truşeşti, sala de sport din Vlădeni, dar şi la o persoană particulară din Hăneşti, primind hrană şi ceai cald.

Persoanele blocate şi-au putut continua drumul joi diminmeaţă, după deblocarea drumurilor.

Lucrătorii Secţiei de Drumuri Naţionale Botoşani au reuşit să deszăpezească patru drumuri naţionale din judeţ, respectiv Botoşani- Iaşi, Botoşani- Suceava, Botoşani - Vârfu Câmpului - Siret şi Dorohoi - Vârfu Câmpului.

Pe aceste tronsoane mai există însă porţiuni pe care se circulă pe o singură bandă.

Circulaţia pe toate drumurile judeţene din Botoşani era închisă joi dimineaţă. 

Peste 70 de şcoli din Vaslui au fost închise 

Peste 70 de şcoli din judeţul Vaslui au fost închise, joi, din cauza drumurilor acoperite cu zăpadă, iar alte câteva sute de elevi navetişti nu au reuşit să ajungă la şcolile din oraşe întrucât microbuzele care trebuia sa-i aducă nu au circulat, transmite corespondentul MEDIAFAX. 

 

Potrivit situaţiei centralizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui, cursurile au fost suspendate în peste 70 de unităţi de învăţământ din 24 de comune ale judeţului, din cauza drumurilor acoperite cu zăpadă.

Totodată, alte câteva sute de elevi navetişti nu au putut ajunge la liceele din oraş întrucât mijloacele de transport în comun care trebuia să-i aducă la ore nu au circulat.

Printre unităţile de învăţământ închise, se află cele din Todireşti, unde învaţă 495 de elevi, Albeşti, cu 344 de cursanţi, şi Epureni, cu 398 de elevi. De asemenea, cursurile au fost suspendate şi la Liceul din Fălciu, precum şi la şcoala din localitatea Parpaniţa, suburbie a oraşului Negreşti.

"Închiderea şcolilor a fost stabilită de conducerea fiecărei unitate de învăţământ coordonatoare de structură, în funcţie de posibilităţile elevilor şi a cadrelor didactice de a ajunge la şcoală. Noi sperăm ca de mâine (n.r.- vineri), cel târziu de luni, să poată fi reluate cursurile, având în vedere că vremea s-a ameliorat astfel încât şi drumurile vor putea fi deblocate", a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX inspectorul general adjunct al ISJ Vaslui, Doru Bălan.

În cursul dimineţii de joi, 17 drumuri judeţene din Vaslui erau închise circulaţiei pe anumite sectoare din cauza viscolului şi a ninsorilor căzute în ultimele două zile, reprezentanţii societăţii de deszăpezire lucrând pentru deblocarea lor.

Cursurile au fost suspendate şi miercuri în mai multe şcoli din judeţul Vaslui. 

 

Şcolile din 11 localităţi din Teleorman, închise joi şi vineri din cauza zăpezii

Şcolile din 11 localităţi din Teleorman sunt închise joi şi vineri, din cauza zăpezii, decizia fiind luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, după ce mai multe drumuri au fost blocate, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Teleorman.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman a decis ca joi şi vineri să fie închise şcolile gimnaziale din Drăcşani, Săceni, Orbeasca de Sus, Talpa, Vârtoapele de Sus, Zâmbreasca, Putineiu, Salcia, Troianul, Tătărăştii de Jos şi Sfinţeşti, a precizat ISU Teleorman într-un comunicat de presă.

Totodată, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman a decis închiderea temporară a 15 drumuri naţionale şi judeţene, pe anumite porţiuni, respectiv, DN 65A Turnu Măgurele - Roşiorii de Vede, DN 51 Zimnicea - Alexandria, DN 65E Roşiorii de Vede - Piatra, DJ 701 Ciolăneşti - Zâmbreasca - Dobroteşti, DJ 679B Stejaru - Socetu - limita cu juderţul Olt, DJ 612A Roşiorii de Vede - Ciolăneşti, DJ 703 Ciolăneşti - Siliştea Gumeşti - Balaci - Tecuci, DJ 506 Băbăiţa - Scurtu, DJ 506 Tătărăştii de Jos - Negreni, DJ 653 Băduleasa - DN 65A Băneasa, DJ 679 Crângeni - Băcăleşti, DJ 612 Călineşti - Rădoieşti, DJ 612A Crângeni - Plopii Slăviteşti şi DJ 703 Călineşti - Vârtoape.

În urma intervenţiei pompierilor şi drumarilor din judeţ au fost redeschise DN 51, DJ 701, DJ 679B şi DJ 703.

Miercuri noapte, până în jurul orei 3.00, pompierii şi drumarii din judeţ au intervenit pentru deblocarea de pe drumurile înzăpezite a zeci de persoane, cu prioritate a celor bolnavi, a copiilor şi gravidelor.

Detaşamentul de Pompieri Roşiorii de Vede a intervenit în localitatea Satul Vechi pentru a prelua un nou-născut de patru zile şi pe mama acestuia, care plecaseră de la Spitalul Municipal Roşiorii de Vede către casă, rămânând înzăpeziţi. Mama şi copilul au fost preluaţi de către un echipaj de pompieri şi transportaţi la o ambulanţă în localitatea Văcăreşti, de unde au fost duşi înapoi la spital.

Ulterior, acelaşi echipaj de pompieri a preluat din localitatea Satul Vechi o gravidă care avea nevoie de îngrijiri medicale. Aceasta a fost dusă de pompieri la ambulanţă, care a transportat-o la Spitalul Municipal Roşiorii de Vede.

Detaşamentul de Pompieri Alexandria a intervenit cu autospeciala formaţiunii de apărare civilă pe sectorul de drum Alexandria - Furculeşti pentru a prelua doi bolnavi dializaţi din ambulanţa care rămăsese blocată în zăpadă. Aceştia au fost transportaţi de urgenţă la Spitalul Judeţean din Alexandria, pentru primirea îngrijirilor de specialitate.

De asemenea, pompierii din Alexandria au intervenit şi cu o autospecială de descarcerare pentru a debloca şi tracta un autoturism rămas înzăpezit pe marginea DN 52 Alexandria - Furculeşti. În această maşină se aflau trei persoane, dintre care doi copii, cu vârste cuprinse între 5 şi 8 ani, împreună cu mama lor.

Pompierii militari din Roşiorii de Vede au fost solicitaţi să intervină pentru deblocarea şi transportarea a 34 de persoane, dintre care un copil de şase ani şi 33 de adulţi, rămase înzăpezite cu un autobuz şi cinci autoturisme particulare pe DJ 612A, între localităţile Văcăreşti şi Satul Vechi. Persoanele au fost aduse până în localitatea Văcăreşti, de unde au fost transportate cu mai multe taxiuri în municipiul Roşiorii de Vede. Copilul şi alte patru persoane adulte au ajuns la spitalul orăşenesc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici