Curtea Constituţională va fi sesizată în legătură cu conflictul dintre magistraţi şi Executiv

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş, a anunţat, joi, că va sesiza Curtea Constituţională cu privire la conflictul juridic în care se află puterea judecătorească cu Executivul ca urmare a rectificării legii bugetului de stat.

20 afișări
Imaginea articolului Curtea Constituţională va fi sesizată în legătură cu conflictul dintre magistraţi şi Executiv

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În curând, Curtea Constituţională va fi sesizată cu privire la conflictul juridic de natură constituţională apărut între puterea judecătorească şi Executiv din cauza lipsei avizelor conforme şi a altor avize pe mai multe acte normative", a spus Andreieş.

El a adăugat că de la Consiliul Superior al Magistraturii şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie lipsesc avizele asupra rectificării legii bugetului de stat.

Astfel, CSM va solicita pentru a patra oară ca judecătorii constituţionali să se pronunţe asupra conflictelor dintre puterea judecătorească şi celelalte puteri. În două situaţii, Curtea Constituţională a admis existenţa unor conflicte între puteri, într-o altă cauză aceasta respingând.

Sesizarea Curţii Constituţionale survine cererii adresate Consiliului Superior al Magistraturii de către reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale magistraţilor, ei cerând constatarea conflictului cu Executivul.

De asemenea, asociaţiile au cerut ca magistraţii să fie trataţi la fel ca reprezentanţii celorlalte puteri ale statului, ei nefiind de acord cu o lege unică a salarizării.

CSM a adoptat, joi, rezoluţia asociaţiilor magistraţilor, fiind aduse completări, printre care sesizarea Curţii Constituţionale, preluarea bugetului instanţelor de către Înalta Curte de Casaţie începând cu data de 1 ianuarie 2010, trecerea taxei de timbru de la bugetele autorităţilor locale la justiţie, înlăturarea tuturor discriminărilor care există între magistraţi.

De asemenea, CSM a decis ca împreună cu preşedintele instanţei supreme şi procurorul general al României, să facă demersurile pe lângă primul-ministru şi preşedintele României pentru adoptarea Declaraţiei comune referitoare la statutut magistratului de stabilitate şi previzibilitate a acestuia.

Totodată, autorităţile puterii judecătoreşti şi reprezentanţii asociaţiilor profesionale vor elabora un act normativ privind salarizarea magistraţilor din sistemul judiciar.

Săptămâna trecută, CSM a decis ca Adunările generale ale magistraţilor să se întrunească, în perioada 24-29 aprilie, pentru a lua o hotărâre privind textul rezoluţiei care va fi remis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în scopul unei decizii asupra doleanţelor judecătorilor şi procurorilor.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici