Curtea de Apel Bucureşti a finalizat dosarul agresorului lui Hardy, urmând să dea un verdict

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au finalizat, marţi, procesul în care procurorii şi Ionuţ Tănăsoaia, agresorul baschetbalistului american Chauncey Hardy, au contestat condamnarea la cinci ani de închisoare, urmând să dea un verdict.

73 afișări
Imaginea articolului Curtea de Apel Bucureşti a finalizat dosarul agresorului lui Hardy, urmând să dea un verdict

Curtea de Apel Bucureşti a finalizat dosarul agresorului lui Hardy, urmând să dea un verdict (Imagine: Catalina Filip/Arhiva Mediafax Foto)

Procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu a cerut ca pedepsa în cazul lui Ionuţ Tănăsoaia să fie orientată spre medium, nu spre limita minimă a pedepsei, în condiţiile în care pentru fapta de care este acuzat agresorul baschetbalistului Chauncey Hardy legea prevede o pedeapsă între trei ani şi patru luni şi zece ani de închisoare.

În ultimul său cuvânt, Ionuţ Adrian Tănăsoaia a spus că nu a făcut altceva decât să încerce să aplaneze situaţia şi că cele petrecute în noaptea de 8 spre 9 octombrie 2011, în clubul din Giurgiu au fost pur şi simplu o întâmplare.

"Nu am vrut să-i fac rău", a spus, marţi, Ionuţ Adrian Tănăsoaia în faţa magistraţilor.

Avocatul lui Ionuţ Tănăsoaia a cerut respingerea cererii Parchetului şi reducerea pedepsei acestuia, pe motiv că Tănăsoaia a încercat să aplaneze un conflict între Hardy şi "un alt individ". El a mai spus că pedeapsa de cinci ani de închisoare primită de clientul său la Tribunalul Giurgiu este relativ aspră, în condiţiile în care acesta a fost sincer încă de la prima declaraţie.

Avocatul a mai susţinut în faţa instanţei că lui Chauncey Hardy nu i s-au acordat îngrijiri medicale, arătând că Parchetul de pe lângă Tribunalul Giurgiu a făcut cercetări faţă de personalul medical pentru neglijenţă în serviciu, care a dus la decesul baschetbalistului american.

În acest sens, avocatul a precizat că Hardy nu a fost tratat timp de opt ore după incident, respectiv până la ora 12.00, când a fost transportat la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti.

Totodată, avocatul a spus că la dosarul cauzei există dovezi din care reiese că Hardy a fost acuzat în SUA pentru deţinere de droguri şi a fost exclus dintr-o ligă, pentru comportament violent.

În 22 februarie, Tribunalul Giurgiu l-a condamnat la cinci ani de închisoare pe Ionuţ Adrian Tănăsoaia, agresorul baschetbalistului american Chauncey Hardy, care a murit după ce a fost lovit cu pumnul în faţă, în urma unei altercaţii într-un club din Giurgiu, în toamna anului trecut.

Instanţa i-a dat lui Ionuţ Adrian Atănăsoaia pedeapsa minimă întrucât şi-a recunoscut fapta. Pedeapsa pentru infracţiunea pentru care acesta a fost deferit justiţiei este între cinci şi 15 ani de închisoare.

Decizia a fost contestată la Curtea cde Apel Bucureşti atât de Ionuţ Tănăsoaia, cât şi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu, care au considerat că decizia este nelegală şi netemeinică.

Ionuţ Adrian Tănăsoaia, zis "Gipsy-Gypsanu", a fost trimis în judecată la începutul lunii decembrie 2011, în stare de arest preventiv, pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Preşedintele Federaţiei Române de Baschet, Carmen Tocală, declara, în 8 aprilie, pentru MEDIAFAX, că familia baschetbalistului Chauncey Hardy, s-a constituit parte civilă şi ar vrea să ceară statutului român şi lui Ionuţ Tănăsoaia daune de aproximativ 1,5 milioane de dolari.

"Ştiam că familia lui Hardy s-a constituit parte civilă la puţin timp după petrecerea tragediei. Am înţeles că vor cere daune materiale statutului român, pentru culpa medicală, dar şi învinuitului, de vreo 1,5 milioane de dolari. Mă aşteptam să nu se oprească din acţiuni, în ancheta paralelă din SUA e implicată şi CIA, iar avocaţii sunt un român şi un american. Doamna Hardy m-a sunat cu rugămintea să preia federaţia noastră cheltuielile avocăţeşti, dar este exclus ca federaţia să facă aşa ceva. S-au făcut referiri de către avocaţi la Divizia A şi protecţia jucătorului, dar să nu uităm că jucătorii de la Giurgiu ieşiseră din hotel pe la 1.00 noaptea. Erau în afara programului de echipă. Din ce ştiu, la Giurgiu, ca şi la mai toate cluburile din Divizia A, există un Regulament de Ordine Interioară. Acestea se anexează contractelor şi se semnează de către jucători şi sunt confidenţiale, la fel ca şi contractul. Nu ştiu dacă Hardy a avut semnat acest regulament, dar ştiu că exista. Situaţia e cumva ca şi cu un muncitor de pe şantier, care semnează protecţia muncii, iar în afara orelor de program, seara de exemplu, merge pe şantier şi păţeşte ceva. Cine poartă vina?", a declarat Tocală.

Potrivit presei americane, mama lui Chauncey Hardy vrea să lanseze acţiuni în justiţie pentru 123 milioane de dolari, la un tribunal federal, în care aduce acuzaţii de neglijenţă în timpul evenimentelor care au dus la decesul fiului său.

Conform The Hartford Courant, Ola Hardy şi avocaţii săi aşteaptă rezultatele unei anchete FBI. Ea susţine că fiul ei a aşteptat patru ore pentru a primi ajutor medical, că rezultatele autopsiei nu i-au fost prezentate şi că nu a aflat prea multe de la procurori. Avocaţii lui Hardy vor să deschidă acţiuni în justiţie atât în România, cât şi în SUA.

Senatorii Joe Lieberman şi Richard Blumenthal au ajutat familia în căutarea răspunsurilor şi adevărului, susţine sursa citată.

"Nu vreau să joc cartea rasismului. Nimeni nu vrea. Dar avem dovezi care arată că această crimă nu doar antiafroamericană, ci antiamericană. Ola Hardy încearcă să obţină dreptatea pe cale civilă şi avem idei în acest sens", a declarat avocatul Richard Altschuler.

Un alt avocat, Sandy Moore, a afirmat că procesul va fi axat pe neglijenţa din partea celor două spitale, a clubului unde Hardy a fost atacat şi pe învinuit. Divizia A, liga unde a jucat echipa lui Hardy, poate fi acţionată în justiţie dacă avocaţii determină faptul că liga sau sponsorii nu au reuşit să ofere protecţie jucătorilor.

Potrivit Ministerului Public, în dimineaţa de 9 octombrie 2011, la ora 4.13, Ionuţ Adrian Tănăsoaia, aflat într-un club din Giurgiu, pe fondul consumului de alcool şi al unui conflict spontan, l-a îmbrâncit şi apoi l-a lovit puternic cu pumnul în faţă pe baschetbalistul american Chauncey Hardy, care s-a dezechilibrat şi a căzut, lovindu-se cu capul de pardoseală.

În urma impactului, Chauncey Hardy a suferit leziuni traumatice cerebrale foarte grave, care au condus, câteva ore mai târziu, la decesul acesteia.

Medicii legişti au stabilit că moartea lui Hardy a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei cardio-respiratorii, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral soldat cu edem cerebral, hemoragie meningeală, contuzie şi dilacerare cerebrală, fractură de boltă craniană iradiată la baza craniului.

Surse judiciare precizau că baschetbalistul Chauncey Hardy, care juca la echipa CSS Giurgiu, avea o alcoolemie de 0,6 la mie, la momentul accidentului din discotecă.

Scandalul în urma căruia Chauncey Hardy şi-a pierdut viaţa a izbucnit în noaptea de 8 spre 9 octombrie 2011, în jurul orei 3.30, în clubul Emotione din Giurgiu, după ce baschetbalistul american, în vârstă de 23 de ani, ar fi vrut să danseze cu nişte tinere. El a fost lovit cu pumnul în bărbie de Ionuţ Adrian Tănăsoaia şi s-a izbit cu capul de pardoseala sălii de dans.

Americanul ar fi iniţiat un joc cu o tânără, căreia îi tot punea pe cap o şapcă, ceea ce i-a iritat pe tinerii care o însoţeau pe fată. Tănăsoaia i-ar fi spus lui Hardy să plece, însă conflictul verbal a degenerat, astfel că i-a tras un pumn în faţă, iar sportivul s-a dezechilibrat şi a căzut de pe treapta pe care se afla, lovindu-se cu capul de pardoseala de ciment. Rana produsă în cădere a fost gravă, ducând la decesul baschetbalistului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici