Curtea de Apel Bucureşti va decide dacă preşedintele Băsescu va fi amendat pentru declaraţia privind urmaşii unui monarh

Curtea de Apel Bucureşti a rămas marţi în pronunţare în dosarul în care organizaţia FACIAS solicită anularea unui avertisment dat de CNCD preşedintelui Traian Băsescu, în legătură cu afirmaţiile acestuia referitoare la "urmaşii cu dizabilităţi" ai unui monarh, şi amendarea administrativă a şefului statului.

844 afișări
Imaginea articolului Curtea de Apel Bucureşti va decide dacă preşedintele Băsescu va fi amendat pentru declaraţia privind urmaşii unui monarh

Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a dezbătut marţi cererea organizaţiei neguvernamentale Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) de înlocuire a avertismentului stabilit de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în cazul preşedintelui României, Traian Băsescu, în legătură cu afirmaţiile respective.

La termenul de marţi, un reprezentant al FACIAS a cerut judecătorului de caz admiterea acţiunii aşa cum a fost ea formulată şi aplicarea unei amenzi administrative în cazul preşedintelui Băsescu, pentru declaraţiile sale.

Concret, a arătat reprezentantul FACIAS în sala de judecată, CNCD, până în prezent, l-a avertizat de trei ori pe preşedintele României Traian Băsescu în legătură cu declaraţii ale sale, şi a precizat că este cazul ca măsurile aplicate şefului statului să evolueze, în acest caz particular fiind nevoie de amendarea administrativă a şefului statului.

Reprezentantul FACIAS a menţionat că nu se poate dispune la nesfârşit avertizarea şefului statului, fiind nevoie şi de alte măsuri, context în care a reiterat solicitarea aplicării unei amenzi administrative.

CAB a rămas în pronunţare şi urmează să ia o decizie în acest caz.

În 21 februarie, la primul termen al procesului, CAB a amânat judecarea contestaţiei FACIAS la decizia CNCD de a-l sancţiona cu avertisment pe preşedintele Băsescu. Instanţa a cerut atunci reprezentantului FACIAS ca, până la termenul următor al procesului, stabilit pentru 15 mai, să facă dovada că a fost împuternicit să reprezinte organizaţia în acest proces.

În 17 octombrie 2011, preşedintele Traian Băsescu a fost sancţionat cu avertisment de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în cazul declaraţiilor făcute într-o emisiune televizată referitoare la "urmaşii cu dizabilităţi" ai unui monarh. Băsescu afirma atunci, referindu-se la monarhie, că "80% din români sunt convins că vor să îşi aleagă şeful de stat". "Bun, rău, dar ştiu că îl schimbă. Ce te faci cu unul care e pe viaţă şi mai lasă şi moştenitori? Dacă iese vreunul cu dizabilităţi, ce te faci? Rămâi cu el şef de stat?", a spus şeful statului.

Membrii CNCD au calificat declaraţia ca fiind faptă de discriminare. Reclamaţia a fost făcută de senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu şi de reprezentanţii Fundaţiei pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).

Decizia CNCD a fost contestată de FACIAS în decembrie 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici