Curtea de Conturi: Plăţi ilegale de aproximativ un milion de euro pentru lucrări la o şcoală din Alba

Plăţi ilegale de aproximativ un milion de euro au fost făcute de Primăria Arieşeni, din judeţul Alba, pentru lucrări la cantina, căminul şi sala de sport ale unei şcoli din localitate, potrivit raportului pe 2014 al Curţii de Conturi Alba, care a fost însă contestat în instanţă de către primărie.

476 afișări
Imaginea articolului Curtea de Conturi: Plăţi ilegale de aproximativ un milion de euro pentru lucrări la o şcoală din Alba

Curtea de Conturi: Plăţi ilegale de aproximativ un milion de euro pentru lucrări la o şcoală din Alba (Imagine: Shutterstock)

Potrivit raportului anual al Curţii de Conturi Alba, inspectorii financiari au făcut în perioada 1 aprilie - 2 mai 2014 un control la Primăria Arieşeni, unde au descoperit un prejudiciu de 2.584.000 de lei şi abateri financiare de 1.900.000 de lei, valoare cumulată care se ridică la aproximativ un milion de euro.

Conform raportului citat, cele mai multe nereguli financiare constatate la administraţia locală din Arieşeni sunt legate de plata unor lucrări făcute la Campusul Şcolii de Arte şi Meserii din localitate, respectiv la cantina, căminul şi sala de sport din campusul respectiv.

Astfel, raportul Curţii de Conturi Alba a evidenţiat existenţa unor plăţi în avans ale primăriei pentru materiale şi pentru lucrări ce urmau să fie făcute în 2007 către firma care realiza construcţia campusului, plăţi care nu au putut fi însă justificate ulterior prin stadiul construcţiilor.

În această situaţie, inspectorii Curţii de Conturi Alba au stabilit plăţi considerate ilegale în valoare de aproape 2,3 milioane de lei la care au fost calculate dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru creanţele bugetare în sumă de peste 1,7 milioane de lei.

Tot în cazul Primăriei din Arieşeni, Curtea de Conturi Alba a descoperit şi alte plăţi considerate ilegale pentru servicii de salubritate, telefonie mobilă, dar şi sporuri salariale.

Primarul comunei Arieşeni, Vasile-Marin Jurj, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că administraţia locală a contestat în instanţă raportul Curţii de Conturi Alba.

Edilul a mai spus că, în paralel, primăria a înaintat un proces şi firmei de construcţii care trebuia să realizeze campusul şi care nu şi-a respectat angajamentele contractuale, constituindu-se parte civilă pentru prejudiciul calculat de inspectorii Curţii de Conturi în cazul construcţiei campusului şcolar.

Jurj a precizat că lucrările la campus au fost blocate în 2008, când erau realizate doar parţial, iar de anul trecut au fost reluate printr-o finanţare europeană obţinută de administraţia locală, edilul neprecizând valoarea finanţării.

"Noi aşteptăm decizia instanţei. Rămâne de văzut ce decide şi dacă va stabili că este sau nu un prejudiciu, cât de mare şi cine e vinovat", a mai spus primarul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici