Cutean: Parlamentari imi cereau să dau certificate unora, altora

Fostul secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor, Emilian Cutean, consideră că este judecat pe nedrept întrucât a încercat să elimine revoluţionarii "impostori" care deţin ilegal certificate şi susţine că a primit cereri pentru eliberarea acestor certificate chiar de la parlamentari.

29 afișări
Imaginea articolului Cutean: Parlamentari imi cereau să dau certificate unora, altora

Cutean: Parlamentari imi cereau să dau certificate unora, altora (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Emilian Cutean a spus că problemele lui au apărut când a început lupta împotriva revoluţionarilor "impostori", cum ar fi George Costin, preşedintele Asociaţiei "Metrou 23 decembrie", care a deţinut şi el funcţia de subsecretar de stat al SSPR şi fostul şef al Gărzilor Patriotice, care, potrivit raportului senatorial făcut de Sergiu Nicolaescu, au ieşit în stradă în 17 decembrie 1989 împotriva oamenilor.

Un alt "impostor" numit de Cutean este Teodor Mărieş, deoarece "confundă mineriada cu revoluţia", acesta luptând numai la mineriadă, nu şi la revoluţie.

"Nu accept ca aceştia să aibă acelaşi statut cu mine. Mă consider nevinovat, nu am încălcat legea şi nici demnitatea revoluţionarilor", a afirmat Cutean.

Cutean a precizat că nu înţelege de ce a fost trimis la închisoare, spunând că nu este vinovat şi că nici nu există un prejudiciu. Toţi secretarii de stat au funcţii în asociaţiile de revoluţionari şi dau bani acestor asociaţii, inclusiv George Costin, şi niciunul nu a fost condamnat pentru asta, a precizat Cutean.

Avocaţii lui Cutean au atacat, marţi, sentinţa instanţei de luni.

Cutean a susţinut că, dacă în 1992 au fost emise circa 3.000 de certificate de luptător cu merite deosebite, în perioada 1996-1997, când s-a modificat legea, pentru ca şi luptătorii de la Sibiu să beneficieze de aceste certificate, au mai fost emise încă peste 7.500 pentru luptători cu merite deosebite, în 1999-2000, în Monitorul Oficial să apară 25.000 de astfel de certificate. După apariţia Legii 341/2004 au fost făcute alte 25.000 de cereri de preschimbare a acestor certificate.

Din 2004 au fost aprobate 12.000 de certificate, din cele 25.000 de cereri inclusiv ale persoanelor din Senat, parchet, poliţie.

"Veneau deputaţi, senatori la mine să-mi propună să dau certificate unora sau altora, însă nu am rezolvat aceste dosare, indiferent dacă erau sau nu de la mine din partid", a spus Cutean.

Acesta a susţinut că au fost mai multe nereguli şi în privinţa anchetei făcute de procurorii DNA, "care aveau nevoie să trimită pe cineva în judecată pentru corupţie", fiind înainte de aderarea la Uniunea Europeană.

În plus, el a susţinut că a aflat din presă că a fost trimis în judecată de DNA în calitatea de deputat pentru deturnarea a 3 miliarde de lei vechi.

"Dosarul a fost trimis, în două luni, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, deşi nu eram membru al Guvernului şi, deşi am fost anchetat pentru deturnarea a trei miliarde de lei vechi, am fost trimis în judecată pentru deturnarea a 12 miliarde de lei vechi, deşi în contul SSPR erau doar şapte miliarde", a spus Cutean.

Acesta a explicat că instanţa a solicitat o a doua expertiză contabilă şi a desemnat un expert care a fost coleg la IMGB, timp de 25 de ani cu George Costin, dar nici acesta nu a constatat vreun prejudiciu, susţine Cutean.

Fostul secretar de stat a menţionat că dacă unul dintre aceşti doi "impostori" este numit secretar de stat, el renunţă la certificatul de revoluţionar, pentru că nu vrea să facă parte din "mişcarea lor".

El spune că, după ce a apărut Legea 341/2004, s-au creat "tot felul de structuri care încearcă să falsifice aceste certificate de revoluţionar pentru că sumele sunt mari", de exemplu, dacă ar primi indemnizaţii din 2004, un revoluţionar ar lua 600 de milioane de lei vechi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici