Daea a făcut analiza sistemului de irigaţii de după 1989

După 1989, doar în trei perioade sistemul de irigaţii din România nu a fost distrus, în perioada 2000 - 2004, în 2017 - 2019 şi în prezent, a declarat, joi, ministrul Agriculturii Petre Daea, la postul Antena 3.

244 afișări
Imaginea articolului Daea a făcut analiza sistemului de irigaţii de după 1989

Daea a făcut analiza sistemului de irigaţii de după 1989

Petre Daea spune că în acest an cele mai afectate de secetă sunt culturile de porumb şi de floarea soarelui, în timp ce la grâu situaţia este mai bună. Culturile în unele judeţe sunt aproape în întregime calamitate, ministrul amintind Vrancea, Buzău sau Galaţi.

Daea spune că investiţiile în irigaţii au fost oprite în perioada 2019 şi până la venirea sa din nou la minister de „oameni care nu au aplicat legea”, pentru că programul de reabilitare a sistemelor de irigaţii fusese ridicat la rang de lege. În context, ministrul a spus că unele din sistemele reabilitate sunt cele mai moderne din lume.

Întrebat de ce PNRR nu prevede sume pentru irigaţii, Daea a spus că „răspunsul nu este la mine, ci la cei ce au făcut programul”.

Printre problemele care au afectat sistmeul de irigaţii, Daea a amintit şi plecarea din sistemul de îmbunătăţiri funciare, în 2011, a 3.600 de oameni, după ce Guvernul de atunci a dat o Ordonanţă de Urgenţă. „Au rămas 1500 de oameni la 1550 de pompe”, a spus ministrul, care a apreciat că la emiterea unui act normativ trebuiesc luate în calcul şi urmările acestuia în timp.

Cele mai recent edate de la Ministerul Agriculturii arată că suprafeţele calamitate pentru care s-au întocmit procese-verbale de constatare a pagubelor produse de secetă este de 154.773 ha, în 20 de judeţe ale ţării. Suprafaţa de teren arabil de care dispune România este de 9,5 milioane de hectare.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
daea,
irigaţii,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici