Dan Păsat, la DNA: Am încheiat studierea probelor, procurorii mi-au pus sechestru pe toate bunurile

Deputatul Dan Păsat a studiat, miercuri, la DNA, ultimele probe din dosarul în care este acuzat de şantaj, a semnat un proces - verbal în acest sens, el declarând că procurorii i-au pus sechestru asigurator "pe toate bunurile".

127 afișări
Imaginea articolului Dan Păsat, la DNA: Am încheiat studierea probelor, procurorii mi-au pus sechestru pe toate bunurile

Dan Păsat, la DNA: Am încheiat studierea probelor, procurorii mi-au pus sechestru pe toate bunurile (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Deputatul Dan Păsat a revenit, miercuri, la DNA, pentru studierea materialului de urmărire penală în dosarul său.

La ieşirea din sediul instituţiei, Păsat a declarat că studierea probelor s-a finalizat, că a semnat un proces verbal în acest sens şi că procurorii anticorupţie urmează să trimită dosarul în judecată.

Deputatul a adăugat că "toate bunurile" i-au fost puse sub sechestru asigurator de către procurori până la concurenţa sumei de "1-2 miliarde".

Păsat a stat aproximativ o oră la DNA, el fiind însoţit de avocatul său, Alexandru Chiciu.

Dan Păsat a venit şi marţi, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru prezentarea materialului de urmărire penală.

La ieşirea din sediul instituţiei, avocatul Alexandru Chiciu a precizat că Păsat a luat la cunoştinţă o serie de probe ale procurorilor, între care şi un raport al Curţii de Conturi referitor la una dintre societăţile care are calitatea de parte vătămată în acest dosar şi despre care raportul arată că are datorii la stat de 13 miliarde de lei. Avocatul s-a arătat surprins de faptul că o societate datoare statului poate avea calitate de parte vătămată în dosarul deputatului PDL.

În plus, avocatul a menţionat că, din punct de vedere procedural, dosarul întocmit de procurori pe numele clientului său este în regulă, arătând că nu a semnalat vicii procedurale până în acest moment.

Ministerul Justiţiei a transmis Camerei Deputaţilor, în 4 noiembrie 2010, solicitarea procurorilor privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului PDL de Giurgiu Dan Păsat, acuzat de şantaj, cerere respinsă de Parlament. Astfel, Păsat este cercetat în stare de libertate de DNA.

În 11 februarie, procurorii i-au impus deputatului PDL Dan Păsat - suspendat din partid - aplicarea interdicţiei de a nu părăsi ţară. Păsat nu are voie să ia legătura cu martori sau cu ceilalţi inculpaţi din dosar şi trebuie să respecte un orar impus impus de secţia de poliţie din raza sa teritorială.

La data de 18 februarie 2010, faţă de Dan Păsat s-a dispus urmărirea penală în legătură cu două infracţiuni de şantaj, iar la data de 28 iunie 2010 cercetările au fost extinse, fiind dispusă urmărirea penală faţă de Păsat şi sub aspectul celorlalte infracţiuni menţionate în cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive.

Potrivit DNA, în perioada 2009 - 2010 Dan Păsat, în calitate de deputat, iar din data de 21 decembrie 2009 şi de secretar general al Partidului Democrat Liberal, în cadrul organizaţiei judeţene Giurgiu, cu încălcarea regimului incompatibilităţilor în exercitarea demnităţii publice de parlamentar, prin acţiuni de şantaj ori prin folosire a autorităţii şi influenţei ca om politic decurgând din funcţia de conducere din partid, a acţionat pentru a obţine, pentru sine sau pentru persoane apropiate, beneficii necuvenite provenind din contractele de achiziţii publice încheiate cu primării de pe raza judeţului Giurgiu şi derulate prin firma sa - SC Prod Invest SRL, pe care o controla şi o conducea în fapt. Atunci când a întâmpinat opoziţie din partea reprezentanţilor administraţiei publice locale ori a firmelor care îşi adjudecaseră contractele de achiziţie publică, inculpatul a recurs la diverse forme de intimidare, mergând până la ameninţări şi acte de violenţă.

În acest dosar este acuzat şi Bogdan Cantaragiu, fostul preşedinte al PDL Giurgiu şi actualul lider al organizaţiei sectorului 1 Bucureşti, acesta fiind audiat în 9 martie de procurorii DNA. Deputatul PDL Bogdan Cantaragiu este acuzat, la rândul său, de săvârşirea infracţiunii prevăzute la art. 13 din Legea 78/ 2000 - "fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid (…) de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani". Cantaragiu s-ar fi folosit de influenţa sa pentru a determina un primar din judeţul Giurgiu să favorizeze obţinerea unor beneficii de către SC Prod Invest SRL, unde Dan Păsat figurează ca asociat, potrivit unor surse judiciare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici