Dan Şucu, despre noul cadru al dialogului social: „Va conduce la o atmosferă dominată de grevă şi conflicte de muncă”

Declaraţia preşedintelui Confederaţiei Patronale Concordia, Dan Şucu, cu privire la poziţionarea pe agenda şedinţei Guvernului României de astăzi a proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii privind dialogului social.

374 afișări
Imaginea articolului Dan Şucu, despre noul cadru al dialogului social: „Va conduce la o atmosferă dominată de grevă şi conflicte de muncă”
„Cu greva din sistemul de educaţie pe fundal, Guvernul se pregăteşte să adopte o Ordonanţă de Urgenţă de modificare a Legii Dialogului Social, după ce de abia în noiembrie anul trecut patronatele şi sindicatele ajunseseră la un compromis dificil pe marginea ei (fiind un jalon în PNRR). Sub pretextul corectării unor erori care s-au strecurat în legea din Parlament, acel compromis va fi dat peste cap fără ca asta să servească în vreun fel consolidării dialogului social”, a spus preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia, Dan Şucu.
 
Las la o parte limbajul tehnic şi spun cât se poate de deschis din partea Concordia că ceea ce vedem în acest OUG este dorinţa confederaţiilor sindicale la nivel naţional sau sectorial de a intra cu bocancii în negocierile de la nivelul fiecărei companii. Să nu fiu înţeles greşit. Confederaţiile sindicale sunt partenerii noştri la nivel naţional, la fel cum federaţiile sindicale sunt partenerii organizaţiilor patronale la nivel de sector şi la aceste niveluri am fost şi suntem deschişi să negociem. Legea adoptată anul trecut uşura acest proces. Aceste organizaţii nu au însă ce căuta la nivel de unitate (companie), căci nu au cum să înţeleagă particularităţile fiecărei firme şi se vor comporta precum un elefant în camera cu porţelanuri”, a continuat Dan Şucu.
 
„Confederaţiile sindicale trebuie să sprijine şi să contribuie la formarea sindicatelor reprezentative la nivel de unitate, acolo unde angajaţii doresc asta, nu să se substituie lor. Acest transfer al dreptului de negociere de la nivelul angajaţilor unei companii către sindicatele la nivel de sector sau naţional va avea doar consecinţe negative”.

Consecinţele negative subliniate de Dan Şucu

„La nivel de companii, ne vom pierde interlocutorii legitimi, sindicatele, fie că sunt reprezentative sau nu. Asta se întâmplă în contextul în care noua lege oricum mută substanţa dialogului social dinspre negociere spre conflict, tot la cererea sindicatelor. Concordia, în numele membrilor săi, a avizat negativ acest proiect de OUG la Consiliul Naţional Tripartit, în Comisia de Dialog Social şi astăzi în Comitetul Economic şi Social. Ne menţinem această poziţie, chiar şi în condiţiile în care suntem singura voce ce avertizează cu privire la această anomalie pe cale de a fi impusă de lege. Noul cadru al dialogului social pe care îl desenează acest OUG va conduce la o atmosferă dominată de grevă şi conflicte de muncă, fără a putea garanta pacea socială. Dialogul social trebuie să rămână un instrument care împinge societatea spre progres şi să nu pierdem din vedere că atunci când uşa dialogului şi a negocierilor constructive se închide, se deschide calea protestelor”, a declarat Dan Şucu, preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici