Daniel Cioabă: Să recunoaştem - la momentul de faţă se practică încă, la romi, căsătoriile timpurii

Autointitulatul rege al romilor din România, Daniel Cioabă, a declarat, marţi, că în cadrul etniei se practică în continuare căsătoriile timpurii, între copii minori, aceasta fiind una dintre problemele principale pe care trebuie să le rezolve liderii etniei.

120 afișări
Imaginea articolului Daniel Cioabă: Să recunoaştem - la momentul de faţă se practică încă, la romi, căsătoriile timpurii

Daniel Cioabă: Să recunoaştem: la momentul de faţă se practică încă, la romi, căsătoriile timpurii (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

Autointitulatul rege al romilor din România, Daniel Cioabă, a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, dacă scandalul iscat între două familii de romi din judeţul Sibiu care deciseseră să-şi unească în căsătorie copii de opt, respectiv 14 ani, ajungând în cele din urmă la răpirea minorului de 14 ani şi diferite violenţe, afectează imaginea etniei.

"Oarecum da. Aceste scandaluri pătează imaginea etniei", a răspuns Daniel Cioabă.

Acesta a adăugat că, în continuare, familiile de romi practică înţelegerile timpurii pentru căsătoria copiilor minori.

"Să recunoaştem: la momentul de faţă se practică încă, la romi, căsătoriile timpurii. Dorim să oprim acest lucru, dar nu se poate face de pe o zi pe alta", a spus Daniel Cioabă.

Potrivit acestuia, datoria liderilor etniei este să se implice în a le explica romilor că educaţia este principala şansă a copiilor, care ar trebui să urmeze cât mai multe cicluri de şcolarizare.

Familia Cioabă a fost aspru criticată, în 2003, când Florin Cioabă a decis să-şi căsătorească fiica Ana-Maria, în vârstă de 12 ani, cu Biriţă, un tânăr de 15 ani, iscând un scandal cu implicaţii internaţionale.

După momentul respectiv, fostul rege al romilor Florin Cioabă a militat permanent ca tinerii să nu se mai căsătorească la vârste atât de fragede.

La sfârşitul săptămânii trecute, cinci persoane suspectate că au răpit un băiat de 14 ani la solicitarea familiei unei fete de opt ani cu care acesta ar fi trebuit iniţial să se căsătorească în urma unui acord între familii, care însă nu s-a mai realizat din cauza unor neînţelegeri, au fost reţinute, după mai multe percheziţii.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanţii Poliţiei Judeţene Sibiu, cele cinci persoane au fost reţinute în urma unei acţiuni care a vizat destructurarea a două grupări de etnie romă, în localităţile sibiene Porumbacu de Jos şi Arpaşu de Jos.

"În cursul lunii august 2013, două familii de etnie romă au încheiat un acord privind căsătoria copiilor minori, în vârstă de opt, respectiv 14 ani. Ulterior, între cele două familii au intervenit neînţelegeri, care au degenerat în comiterea mai multor fapte cu violenţă, ameninţări, şantaj, loviri sau alte violente, acte de distrugere. În 30 octombrie, minorul în vârstă de 14 ani, a fost răpit de către un grup de persoane, la solicitarea familiei minorei", se arăta în comunicat.

Cele cinci persoane reţinute sunt acuzate de lipsire de libertate în mod ilegal, loviri sau alte violenţe, ameninţare şi distrugere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici