Darius Vâlcov: Theodor Berna a încercat să mă mituiască. Vasile Blaga mi-a zis să iau legătura cu el

Fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, a declarat, luni, că în 2009 a fost contactat de Vasile Blaga, care i-a cerut detalii legate de nişte licitaţii, iar mai apoi i-a dat datele de contact ale şefului Tehnologica Radion, Theodor Berna, iar acesta, ulterior, a încercat să îl mituiască.

359 afișări
Imaginea articolului Darius Vâlcov: Theodor Berna a încercat să mă mituiască. Vasile Blaga mi-a zis să iau legătura cu el

Darius Vâlcov: Theodor Berna a încercat să mă mituiască. Blaga mi-a zis să iau legătura cu el

Darius Vâlcov a dat, luni, o declaraţie în faţa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justuţie (ICCJ), în cadrul căreia a dat mai multe explicaţii în legătură cu acuzaţii care i se aduc.

Astfel, el a relatat că, în 2009, la sediul din Aleea Modrogan al PD-L am fost chemat, în calitate de preşedinte al organizaţiei politice Olt, de secretarul partidului, Vasile Blaga.

„Avusesem o discuţie anterioară cu Blaga, în care îi solicitasem, în calitate de primar al Municipiului Slatina, ca mininistru, să primesc fonduri pentru reabilitarea blocurilor din Slatina, de la Ministerul Dezvoltării, unde el fusese ministru. Revin la întâlnirea din sediul PD-L din Modrogan. Mi-a spus că ştie că Compania de apă Olt urmează sa scoată la licitaţie mai multe contracte de reabilitări, extinderi a reţelei de apă. M-a întrebat: ai cu cine sa le faci? I-am spus că compania de apă este o asociere între CJ şi o parte din Primărie, dar şi opt din judeţ, şi nu intră în sfera mea de activitate să mă ocup de licitaţii şi să fiu la curent dacă au sau nu constructor care doreşte să participe la licitaţie”, a spus Vâlcov, în faţa judecătorilor.

Fostul edil al Slatinei a mai spus că era vorba de lucrări foarte mari, care nu se puteau face decât de companii cu mare experienţă şi cifră de afaceri mare.

„I-am spus lui Blaga să nu uite relaţia extrem de tensionată la nivel politic între CJ şi Primăria Slatina. Adică PSD şi PD-L. Am încercat să evit elegant un răspuns legat de ce mi se solicitase, nu eram atât de prost. Dacă nu avem un constructor mi-l dădea el. A şi spus acest lucru. Mi-a dat un bileţel cu un număr de telefon şi un nume şi a spus ca s-ar încadra în condiţiile de realizare a unor astfel de lucrări. Berna era numele. A cerut să iau legătura cu el să mă convingă că e o firma mare. A precizat că şi el a fost domn cu mine şi cu slătinenii, pentru că Slatina primise cele mai multe fonduri pentru reabilitarea blocurilor de la Ministerul Dezvoltării. L-am sunat şi a zis să vorbim când am drum în Bucureşti”, a mai spus fostul ministru al Finanţelor, judecat pentru corupţie.

Darius Vâlcov a spus că a mers la sediul Tehnologica Radion, loc în care a făcut cunoştinţă cu Radu Berna. Omul de afaceri i-a spus că va participa la toate licitaţiile companiei de apă.

„A venit anul 2010. Blaga a venit atunci pe şantier să vadă blocurile. A zis: `Ce blocuri frumoase! Cu Berna cum merge?`. Eu: `Nu am mai vorbit. O să trec`. Blaga mi-a cerut să iau legătura cu Berna. M-am dus din nou la Berna. Berna a zis că a participat la licitaţii, a zis că a câştigat o parte şi că era în plin proces de contestaţii şi că abia aşteaptă să lucrăm, cel mai probabil anul următor. A zis că condiţiile licitaţiei erau greu de îndeplinit şi numai cu firme din străinătate se putea, întrucât caietul de sarcini era întocmit de Ministerul Mediului. Se asociase cu o companie din Spania”, a completat sursa citată.

În cadrul discuţiei, Vâlcov i-a spus lui Berna că 2012 e an electoral şi i-a cerut ca lucrările să fie de foarte bună calitate, dar şi să fie executate pe repede înainte, în termenii contractuali.

În Martie 2011 am avut a treia şi ultima întâlnirea cu Berna. M-a băgat de data aceasta în camera din spate. Era un fel de cameră de odihnă din spatele biroului. Şi a doua întâlnire tot acolo a fost. La prima am fost în birou. A făcut un semn din ochi şi din cap spre sertarele pe care se afla un televizor, că are ceva pentru mine. A spus că `totul a mers foarte bine şi am ceva pentru dumneavoastră`. Am spus că nu este cazul şi dacă are ceva, să discute cu Blaga, pentru că eu am fost trimis de el. În plus, eu nu îl ajutasem cu nimic, dar probabil se simţea dator pentru distrugerea pe care a făcut-o. Eu nu ştiam ce va urma. Dumnealui ştia: un oraş dezastru, cu străzi surpate”, a mai spus fostul primar al Slatinei.

În luna mai 2015, Vâlcov a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupa de acesta, de primar, senator şi ministru.

În noiembrie 2015, el a mai fost trimis în judecată de DNA, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, în dosarul în care este acuzat că ar fi primit 4,2 milioane de lei de la oameni de afaceri care derulau contracte cu Primăria Slatina sau cu SC Compania de Apă Olt. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada noiembrie-decembrie 2012, Darius Vâlcov i-a pretins unui om de afaceri - denunţător în cauză - aproximativ 10% din sumele încasate de societatea unui om de afaceri de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie - 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranşe, de la frma respectivă, printr-o societate intermediară, suma de 2.146.270 lei, astfel încât denunţătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului şi să primească banii la timp pentru lucrările realizate.

Fostul ministru al Finanţelor a fost trimis în judecată, într-un al treilea dosar, şi pentru instigare la dare şi luare de mită, procurorii având informaţii că Vâlcov a mituit un funcţiionar din cadrul Oficiului de Cadastru. Darius Vâlcov este acuzat că a iniţiat constituirea unui număr de trei societăţi care acţionau ca un tot unitar, respectiv SC Millenium Topographica SRL, SC Contis Company SRL şi SCA Ciobanu şi Asociaţii. Ulterior, fostul ministru al Finanţelor Publice a decis să-l coopteze, în cadrul uneia dintre acestea, pe Eduard Cincu, funcţionar al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliare (OCPI) Olt, care să verifice în prealabil documentaţia întocmită de către angajaţii SC Millenium Topographica SRL - având ca activitate cadastru - astfel încât să nu fie înregistrate multe respingeri de la OCPI. Vâlcov ar fi fost nemulţumit de faptul că angajaţii societăţii nu răspundeau exigenţelor profesionale, având repercusiuni pe plan financiar.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici