David cere Jandarmeriei şi Poliţiei să ia măsuri suplimentare pe perioada vacanţei de Paşte

Ministrul Internelor, Cristian David, a solicitat Jandarmeriei şi Poliţiei române să ia toate măsurile ce se impun pentru ca cetăţenii să petreacă în linişte vacanţa prilejuită de Sărbătorile Pascale, cerând implicit suplimentarea efectivelor Poliţiei rutiere pe rutele spre litoral şi munte.

15 afișări
Imaginea articolului David cere Jandarmeriei şi Poliţiei să ia măsuri suplimentare pe perioada vacanţei de Paşte

David cere Jandarmeriei şi Poliţiei să ia măsuri suplimentare pe perioada vacanţei de Paşte

Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) arată că, în mod deosebit, în această perioadă va trebui ca Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă să întreprindă măsuri preventive şi de informare a cetăţenilor pentru a evita producerea unor incendii sau a altor incidente.

"Întrucât se aşteaptă o creştere a valorilor de trafic în special în perioada premergătoare Paştelui şi în zilele următoare, până pe 5 mai, ministrul a cerut prezenţă sporită în stradă a poliţiştilor rutieri, monitorizare atentă a circulaţiei, acţiuni preventive şi reacţii prompte pentru a veni în sprijinul conducătorilor auto", afirmă MIRA.

Complexul de acţiuni de asigurare a ordinii şi liniştii opublice a fost materializat într-un Plan General de Măsuri, aprobat de conducerea ministerului şi care cuprinde asigurarea prezenţei forţelor de ordine în zona lăcaşurilor de cult, staţiunilor montane şi de pe litoral, locurilor de agrement frecventate de turişti, pentru prevenirea şi aplanarea oricăror stări conflictuale sau fapte cu impact stradal cum sunt furturile, tâlhăriile, actele de violenţă, prostituţia şi proxenetismul.

Conform Planului General de Măsuri vor fi suplimentate patrulele de poliţie şi jandarmi, pe timp de zi şi de noapte, de regulă în zonele şi pe arterele intens circulate, în raport de dinamica situaţiei operative.

Pentru asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică la manifestările desfăşurate în cadrul a peste 15.000 lăcaşuri de cult şi 600 de schituri sau mănăstiri, precum şi în aproximativ alte 500 de locaţii unde vor avea loc diverse manifestări cultural-artistice sau sportive vor fi implicate zilnic peste 24.000 cadre ale MIRA- poliţişti şi jandarmi.

De asemenea, 4.600 de poliţişti de frontieră vor asigura zilnic traficul normal la frontieră.

Pentru perioada 1- 4 mai vor fi avute în atenţie principalele rute de circulaţie spre litoral şi munte, fiind suplimentate efectivele poliţiei rutiere. În această perioadă, traficul rutier pe aceste artere va fi supravegheat de către elicopterele Ministerului Internelor şi Reformei Administrative.

"Pentru realizarea ordinii şi siguranţei publice în toate zonele de competenţă ale unităţilor instituţiei noastre şi pentru îndeplinirea obiectivelor iniţiate la nivelul ministerului, toate structurile operative din Capitală şi din teritoriu au elaborat planuri de acţiune specifice, în care sunt prevazute următoarele măsuri: intensificarea acţiunilor de prevenire a faptelor de natură a pune în pericol ordinea publică ori siguranţa cetăţenilor care participă la Sfintele Slujbe, siguranţa turiştilor şi a bunurilor acestora, precum şi cu privire la infractori, recidivişti, infractori voiajori etc; descurajarea elementelor infractoare, prevenirea şi/sau aplanarea oricăror stări conflictuale, precum şi combaterea infracţiunilor stradale; iniţierea şi desfăşurarea unor activităţi de informare a cetăţenilor cu privire la diferite aspecte ale stării infracţionale, măsurile cu caracter preventiv ce trebuie întreprinse la producerea unor infracţiuni, incendii, dezastre, precum şi despre necesitatea colaborării cu structurile Ministerului Internelor şi Reformei Administrative şi organele administraţiei publice locale, pentru diminuarea riscurilor care ar putea să le afecteze propria siguranţă; asigurarea continuităţii şi flexibilităţii dispozitivului rutier, realizarea unei prezenţe active a personalului poliţiei rutiere pe principalele drumuri naţionale, în punctele cu risc ridicat de accidente şi la orele cu trafic intens, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere; asigurarea fluenţei traficului prin toate punctele de control pentru trecerea frontierei, adaptarea programului şi dispozitivelor în punctele de trecere a frontierei, având în vedere afluxul mare al cetăţenilor care vor intra/ieşi în/din ţară în această perioadă; planificarea şi executarea unor controale tehnice pentru prevenirea incendiilor, verificarea instalaţiilor şi mijloacelor pentru stingere a incendiilor şi a planurilor de intervenţie şi evacuare în caz de incendiu de la lăcaşurile de cult, obiectivele turistice şi zonele împădurite în care se preconizează un aflux mare de persoane; asigurarea unor dispozitive flexibile care să asigure scurtarea timpului de răspuns şi intervenţia fermă pentru prevenirea şi aplanarea situaţiilor ce ar putea evolua spre tulburarea ordinii publice, în funcţie de situaţia apărută, tipul de risc sau ameninţarea creată; aplicarea cu fermitate a măsurilor sancţionatorii respectându-se prevederile actelor normative în vigoare", informează MIRA.

Coordonarea de ansamblu a tuturor misiunilor şi acţiunilor structurilor Ministerului Internelor şi Reformei Administrative se asigură de către Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică al MIRA.

Ministerul Internelor subliniază că într-o situaţie de urgenţă, pentru salvarea de vieţi, proprietăţi, a mediului şi nu numai, pot apela gratuit 112, intrând astfel în legătură directă cu dispeceratele de urgenţă ale Poliţiei, Inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, Jandarmeriei şi Ambulanţei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici