De ce a fost eliberat din închisoare Ioan Becali, condamnat pentru corupţie. Explicaţia magistraţilor Tribunalului Ialomiţa pentru decizia luată

Magistraţii Tribunalului Ialomiţa l-au liberat pe Ioan Becali, condamnat pentru corupţie, pentru că a dat dovadă că şi-a format o atitudine corectă faţă de valorile sociale, astfel ca în viitor să părăsească câmpul infracţional, chiar dacă faptele comise sunt grave, arată motivarea instanţei.

1577 afișări
Imaginea articolului De ce a fost eliberat din închisoare Ioan Becali, condamnat pentru corupţie. Explicaţia magistraţilor Tribunalului Ialomiţa pentru decizia luată

De ce a fost eliberat din închisoare Ioan Becali, condamnat pentru corupţie. Explicaţia magistraţilor Tribunalului Ialomiţa pentru decizia luată

„Referitor la gravitatea faptelor comise de către persoana condamnată, aceasta este avută în vedere la aprecierea comportamentului petentului şi, deşi pericolul social extrem de ridicat şi gravitatea faptelor pentru care s-a dispus condamnarea petentului au fost avute în vedere la individualizarea pedepsei în a cărei executare se află acesta, nu se poate face abstracţie totală de acest aspect. Gravitatea faptelor comise nu constituie însă în sine un motiv pentru respingerea cererii de liberare condiţionată, ci este avută în vedere la aprecierea concretă a comportamentului petentului şi a evoluţiei sale în sensul reintegrării în societate. Sunt relevante datele referitoare la comportamentul petentului, participarea la activităţile şi programele de educaţie şi asistenţă psihosociale organizate, prin care acesta a dat dovezile de îndreptare pe care legea le cere”, se arată în motivarea magistraţilor Tribunalului Ialomiţa.

Totodată, documentul instanţei mai precizează că solicitarea de liberare a fost admisă şi deoarece este relevantă poziţia lui Ioan Becali privind acoperirea cheltuielilor de judecată la care a fost obligat prin cele două soluţii de condamnare, 350.000 lei şi 2.700 lei. De asemenea, în timpul detenţiei, Becali a fost recompensat de 15 ori şi nu a fost sancţionat disciplinar.

„Toate aceste aspecte formează instanţei opinia că pe parcursul detenţiei comportamentul contestatorului condamnat a fost unul corespunzător, aşa cum şi unitatea de penitenciar a apreciat în caracterizarea înaintată la dosar. (...) Există premisele că timpul executat a fost suficient pentru reeducarea condamnatului, aflat la o vârstă înaintată, cu diverse afecţiuni medicale, şi că acesta, prin participarea activă la programele desfăşurate în vederea pregătirii graduale pentru liberare, şi-a format şi consolidat o atitudine corectă faţă de valorile sociale, ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială, scopul preventiv şi educativ al pedepsei fiind atins, iar funcţiile de exemplaritate ale pedepsei au fost îndeplinite, astfel încât în viitor să se încadreze într-o viaţă normală, părăsind câmpul infracţional”, au mai avut în vedere judecătorii.

Omul de afaceri Ioan Becali a fost pus în libertate, la începutul lunii mai, după ce judecătorii Tribunalului Ialomiţa au respins contestaţia DNA la prima decizie de liberare condiţionată. ostul impresar a fost încarcerat pe 20 februarie 2018 după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) l-a condamnat definitiv în dosarul mitei pe care a dat-o fostei judecătoare Geanina Terceanu, ca aceasta să-l achite în primă fază în dosarul Transferurilor. În această cauză, el a primit trei ani de închisoare, sentinţă la care s-a adăugat şi restul neexecutat din dosarul Transferurilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici