DE CE IUBESC ROMÂNIA - Austriac campion mondial la snowboard: Iubesc România pentru munţii ei neinvadaţi de turişti

Austriacul Martin Freinademetz, dublu campion mondial la snowboard, s-a stabilit la Sibiu în 2007. Organizează competiţii sportive, printre care un raliu de enduro. Iubeşte România pentru munţii liniştiţi, neinvadaţi de turişti, dar nu-i place că românii acceptă "multe lucruri care nu sunt normale".

1659 afișări
Imaginea articolului DE CE IUBESC ROMÂNIA - Austriac campion mondial la snowboard: Iubesc România pentru munţii ei neinvadaţi de turişti

DE CE IUBESC ROMÂNIA - Austriac campion mondial la snowboard: Iubesc România pentru munţii ei neinvadaţi de turişti

Născut în 1970 în Innsbruck, în mijlocul Alpilor, Martin Freinademetz şi-a dezvoltat de mic pasiunea pentru munte şi pentru sporturile de iarnă, devenind sportiv profesionist care a câştigat nu mai puţin de 17 titluri naţionale, europene şi mondiale la snowboard.

În perioada 1999 - 2000, Martin a câştigat de zece ori titlul de campion al Austriei la snowboard, de cinci ori titlul de campion european şi de două ori pe cel de campion mondial.

Povesteşte că de mic a fost o fire sportivă, practicând ciclismul, gimnastica, fotbalul, sporturile de iarnă şi, mai apoi, motociclismul, care este şi acum marea lui pasiune.

TITLURILE ZILEI

"Ce-mi place în Austria, şi e diferit de aici, este că poţi face sport de plăcere. Poţi face două seri pe săptămână gimnastică, alte două seri fotbal. Poţi merge la diferite cluburi şi face mişcare. În România dacă intri într-o sală de gimnastică automat vor să te facă a doua Nadia Comăneci. Acolo totul este mai lejer, iar asta este mai bine pentru organism. Poţi face o mulţime de sporturi, fără să devii profesionist în niciunul", spune Martin Freinademetz.

În România a început să vină în 1993 pentru a participa la competiţii sportive, mai ales de motociclism.

Între timp şi-a cunoscut actuala soţie, o sibiancă ce participa şi ea la competiţii de snowboard, şi astfel a început să petreacă în România, în special la Sibiu, tot mai mult timp.

"După ce ne-am căsătorit, ajunseserăm să stăm jumătate de an la Sibiu şi jumătate în Austria. Când au început să meargă copiii la şcoală, în 2007, ne-am decis să ne stabilim permanent la Sibiu", povesteşte Martin, care are un băiat de 11 ani şi o fetiţă de 13 ani.

Întrebat de ce a ales România în locul Austriei, Martin răspunde fără ezitare: pentru munţi.

Răspunsul este neaşteptat pentru un campion mondial la snowboard, care şi-a petrecut copilăria în Alpi şi toată viaţa pe crestele celor mai impresionanţi munţi din lume, dar Martin explică: "Eu sunt pasionat şi de motociclism. Munţii din România sunt perfecţi pentru acest sport. E cel mai frumos loc pentru sportul cu motoare. Ai parte aici de multă aventură. Iubesc România pentru munţii ei liniştiţi, neinvadaţi de turişti. Munţii din Austria sunt suprapopulaţi. Sunt acolo sute de mii de turişti, nu poţi fi niciodată singur. Aici poţi merge pe trasee lungi prin munte, fără să întâlneşti turişti. Chiar şi aici lucrurile s-au mai schimbat: în 1993 mergeam din Vâlcea până în Banat, prin munte, şi nu întâlneam nici măcar un cioban. Acum mai sunt ceva turişti. Ştiu că românii şi-ar dori mai mult turism montan şi, poate, asta se va întâmpla în vreo 50 de ani. Acum, însă, pentru mine este perfect".

Are însă şi alte motive pentru a alege România.

"Nu murim de foame şi avem destul de lucru. Ne place să stăm în România, altfel nu am face-o. Am putea oricând pleca în Austria, dar nu e cazul. Îmi plac oamenii. Populaţia este foarte prietenoasă, oamenii sunt calzi, ceea ce este foarte bine. Am şi norocul că mi-am transformat hobby-ul în afacere", spune Martin.

El a înfiinţat la Sibiu o firmă cu care organizează diferite evenimente sportive, dar şi-a deschis şi un resort de schi şi snowboard, la Păltiniş.

Principalul eveniment organizat de Martin Freinademetz este Red Bull Romaniacs, cel mai dur raliu de enduro din lume. Competiţia are loc în luna iulie, cu începere de la Sibiu, iar în 2011 a avut loc cea de-a opta ediţie.

La Red Bull Romaniacs se înscriu, anual, sute de motociclişti profesionişti şi amatori din întreaga lume, care, după ce oferă un spectacol în plin centrul oraşului, petrec o săptămână cu motocicletele prin munţi.

De-a lungul timpului, Martin a organizat şi diferite competiţii de snowboard la Bâlea Lac şi Păltiniş, iar acum organizează partide de helischi, la Bâlea Lac.

În rest, îşi petrece tot timpul la resortul din Păltiniş, unde a realizat cinci pârtii de schi, de dificultăţi diferite, în lungime totală de 3,5 kilometri. Acolo există instalaţii de transport pe cablu, instalaţii de nocturnă, tunuri de zăpadă, centru de închirieri, şcoală de schi şi snowboard, dar şi un fun parc cu obstacole, pentru iubitorii acrobaţiilor pe zăpadă.

"Resortul de schi din Păltiniş este un proiect interesant pentru mine. Mi-am petrecut toată viaţa pe munte şi reuşesc să-mi pun în practică toată experienţa şi cunoştinţele. Am văzut multe resorturi de schi şi fac la Păltiniş ce am văzut în Austria", spune Martin.

El a reuşit chiar să-şi pună în practică cunoştinţele din timpul facultăţii.

"Am terminat facultatea de 20 de ani, iar acum am ajuns să fac construcţii în România. Sunt inginer constructor, specializat în străzi şi poduri. Am reuşit să construiesc eu parcarea resortului, deşi nu mai ştiam foarte multe lucruri învăţate în şcoală", povesteşte amuzat Martin.

Cu la fel de mult amuzament povesteşte că nu i-a plăcut niciodată şcoala, dar a trebuit să meargă până la capăt. A terminat facultatea obligat de părinţi.

Martin spune că a mai fost impresionat de două lucruri în România: de viteza şi răspândirea internetului, dar şi de cât de pregătiţi sunt tinerii în domeniul limbilor străine.

"Stau de atâta timp în România, dar nu vorbesc româneşte decât la un nivel extrem de redus. Nu am fost nevoit să învăţ. La Sibiu găseşti fie oameni care vorbesc foarte bine engleză, fie oameni care vorbesc foarte bine germană. Eu le vorbesc pe amândouă, aşa că nu a trebuit să învăţ româneşte", mai spune austriacul stabilit la Sibiu.

Are însă şi o listă destul de lungă de lucruri care nu îi plac în România şi, în capul listei, este faptul că "oamenii încă trăiesc în comunism" şi acceptă "multe lucruri care nu sunt normale".

Primul astfel de lucru pe care îl acceptă oamenii, deşi în opinia lui nu ar trebui, este plata rovinietei.

"Este o foarte mare prostie să plăteşti rovinietă pentru drumurile mizerabile care sunt în România. Populaţia ar trebui să zică: «NU plătim». Dacă ar fi autostrăzi bune ca în Austria, dacă drumurile ar fi asfaltate, dacă nu ai face atâta timp pe un drum scurt, ar fi normal să plăteşti. Aşa însă....e o prostie", afirmă Martin.

Birocraţia şi şpaga sunt alte două lucruri care îl nemulţumesc, dar susţine că face afaceri în România fără a da vreodată şpagă.

"Pur şi simplu eu nu dau şpagă. Cred că deja toată lumea ştie asta. Mita în general se oferă, la o sugestie. Eu nu dau şpagă. Nici dacă mi s-ar cere nu aş oferi", susţine Martin.

În plus, Martin se distreză pe seama a ceea ce numeşte "obicei românesc": "Când ajungi pe un şantier, e clar că vei vedea un om muncind şi cinci care se uită la el".

Dacă îl pui să compare România cu Austria, o face simplu: "În România e haos, Austria este mult prea organizată şi prea rigidă", iar dacă îl întrebi ce-i lipseşte din Austria, răspunde: "civilizaţia".

"Cu civilizaţia e însă ceva ciudat: câteodată este singurul lucru care îmi lipseşte din Austria, altădată mă bucur că nu e atât de prezentă în România. E ciudat, dar aşa simt şi dispoziţia se poate schimba de la un minut la altul", spune Martin.

Totodată, el spune că îi lipseşc mâncarea din Austria şi berea, deşi mânâncă de toate în România şi îi plac sarmalele şi ciorba de burtă "bine făcută".

Deşi stă de atâţia ani în România, Martin spune că nu a vizitat alte zone decât cele montane, cunoaşte foarte bine munţii, dar n-a fost niciodată în Maramureş sau în Bucovina.

El povesteşte că a fost o singură zi la mare şi nu i-a plăcut deloc, deoarece "sunt preţuri prea mari şi servicii proaste".

(Material realizat de corespondentul MEDIAFAX Diana Stancovici, corespondenti@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici