De ce ne lovesc furtunile imediat după caniculă

Cu cât canicula soseşte mai devreme, cu atât vor veni mai repede şi furtunile violente şi scurte, cu care ne-am obişnuit de câţiva ani. Şi ar fi bine să ne adaptăm, căci astfel de vijelii o să tot avem în fiecare vară, spun meteorologii. Deosebirea este că de data aceasta au apărut mai devreme decât până acum: de obicei astfel de episoade apăreau mai mult prin iulie şi august, dar au fost şi excepţii, informează cotidianul Gândul.

18 afișări
Imaginea articolului De ce ne lovesc furtunile imediat după caniculă

De ce ne lovesc furtunile imediat după caniculă (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Meteorologul de serviciu al ANM ne-a explicat: "Masa de aer tropical contribuie la dezvoltarea norilor pe verticală, astfel încât determină sub ei intensificări de vânt ce pot lua aspect de vijelie. Dacă înălţimea norilor ajunge la 8.000-10.000 de metri sau chiar mai sus, ei determină local grindină, posibil averse cu caracter torenţial. În general vorbim aici despre fenomene locale". De fapt, nu este nimic neobişnuit, căci şi fenomenele extreme au o logică a lor, a adăugat meteorologul.
Astfel, cu cât temperatura aerului este mai ridi­cată, cu atât creşte şi capacitatea de a acumula vapori de apă, or, tocmai aceştia vor întreţine viitoarele furtuni, în momentul în care se întrunesc toate condiţiile pentru ca ele să se producă.

Citeşte mai multe pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici